ГоловнаЕкономікаДержава

Експерт порівняв пенсійну реформу зі стрибком з парашутом

"Дуже страшно, але якщо крок буде зроблено - життя зміниться назавжди".

Експерт порівняв пенсійну реформу зі стрибком з парашутом
Виктор Колбун
Фото: Сергей Нужненко

Експерт з пенсійних питань Віктор Колбун вважає, що Україна не має іншого виходу, крім як вводити накопичувальну систему.

Про це він сказав на круглому столі в Інституті Горшеніна.

"Для нашого політикуму введення накопичувальної системи - це як перший у житті стрибок із парашутом. Підійшли до рампи - і дуже страшно, але якщо крок буде зроблено і відкриється парашут, то людина зрозуміє, що для неї життя змінилося назавжди. Це нова реальність, яку ми зобов'язані зробити", - заявив Колбун.

Він підкреслив, що демографічні процеси в Україні роблять неможливим збереження виключно солідарної системи. "Сьогодні одна працююча людина утримує більш ніж одного пенсіонера - 1,1 умовного пенсіонера. Завтра це буде 1,3, післязавтра - 1,5. Це означає, що ресурси, які виробляють працюючі, будуть розподілятися на більшу кількість людей. Заміщення пенсії заробітної платою спадає", - сказав Колбун.

У майбутньому це призведе до того, що людина, йдучи на пенсію, фактично буде ставати цілковитим жебраком.

"Щоб цього уникнути, потрібно створити можливість накопичити і отримати додаткову частину, яка не пов'язана з демографією і від неї не постраждає. Так, тут є свої ризики, але буде додаткове джерело доходів, щоб підтримувати більш гідний рівень життя", - сказав Колбун .

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram