ГоловнаЕкономікаБізнес

Нафтопровід "Одеса - Кременчук" відновив роботу після п'яти років простою

Російську нафту марки Urals витіснили азербайджанською Azeri Light.

Компанія "Укртранснафта" з 10 березня відновила роботу ділянки нафтопроводу "Одеса - Кременчук" після п'ятирічного простою.

Ним почали транспортування нафти сорту Azeri Light на Кременчуцький нафтопереробний завод ("Укртатнафта"), повідомляє прес-служба компанії.

Фото: ukrtransnafta.com

У лютому 2016 року президенти України й Азербайджану домовилися про постачання нафти на українське підприємство. У 2017 році їхній обсяг повинен скласти не менш ніж 1,3 млн тонн, а надалі поставки збільшать до 1,9 млн тонн. Для порівняння, 2016 року обсяг внутрішнього транспортування нафти склав 1,41 млн тонн, тобто мова йде майже про дворазове збільшення.

Постачальником нафти є азербайджанська держкомпанія Socar.

За даними Кременчуцького НПЗ, завдяки постачанням на підприємство низькосірчистої сировини і застосуванню нових технологій "Укртатнафта" планує повністю перейти на виробництво палива якості Євро-5.

Раніше в трубопроводі була нафта марки Urals.

Система магістральних нафтопроводів України включає 19 нафтопроводів діаметром до 1220 мм включно загальною протяжністю 3506,6 км, а в одну нитку - 4767,1 км, нафтоперекачувальні станції і морський нафтовий термінал. Потужність системи на вході - 114 млн т/рік, на виході - 56,3 млн т/рік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram