ГоловнаЕкономікаБізнес

Гройсман запропонував створити майданчик для торгівлі вугіллям за прикладом ProZorro

"Завдання сьогодні рівнятися не на різні біржі, а створити українську".

Гройсман запропонував створити майданчик для торгівлі вугіллям за прикладом ProZorro
Фото: business-tv.com.ua

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман запропонував створити електронний майданчик для торгівлі вугіллям за прикладом системи держзакупівель ProZorro.

Про це він повідомив на засіданні уряду у вівторок.

"Завдання сьогодні не рівнятися на різні біржі, а створити українську. Речі, у нас вже є сьогодні майданчики, на яких Шебелинський ГПЗ продає своє паливо. Чому не можна там продавати вугілля? Я вважаю, що це завдання міністерству і міністру - внести пропозицію (за прикладом роботи ProZorro), щоб, наприклад, на осінь вже було створено майданчик електронної торгівлі вугіллям - з ПАР, українського, польського, з інших країн. Тоді все буде зрозуміло про формування ціни для українських громадян", - сказав прем'єр.

Гройсман також повідомив, що в найближчій перспективі Україна не має альтернативи вугіллю.

Нагадаємо, НКРЕКУ наприкінці квітня 2016 року почала застосування новий порядок формування прогнозної гуртової ринкової ціни (ГРЦ) на електроенергію. Порядок передбачає визначення ціни вугілля за формулою "вартість у порту Роттердам (API2) плюс вартість доставки до України".

За формулою "Роттердам +", вугілля українських виробників купується за ціною палива в нідерландському порту Роттердам (південноафриканське або американське вугілля, транспортоване морем до порту). При цьому до ціни додали ще й уявну вартість перевезення з Роттердама в Україну і перевалку такого вугілля в порту.

Влада стверджує, що для українського вугілля ця формула не працює.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram