ГоловнаЕкономікаДержава

Середній пай в Україні може коштувати $80 тис. в разі скасування мораторію, - Данило Пасько

"Порівняйте зараз: 60-річна бабуся отримує максимум 100 доларів на рік".

Середній пай в Україні може коштувати $80 тис. в разі скасування мораторію, - Данило Пасько
Даниил Пасько
Фото: Макс Требухов

Середній земельний пай в Україні потенційно коштує 80 тис. доларів.

Про це на круглому столі в рамках інформаційного партнерства Інституту Горшеніна та Реанімаційного Пакету Реформ сказав Данило Пасько, партнер громадської організації EasyBusiness.

"Перший міф, яким усіх лякають, - що землю скуплять іноземці. Не скуплять, тому що є пряме обмеження, але навіть у країнах, де цього обмеження немає, ні в одній країні такий ризик не матеріалізувався. Немає жодної країни - ні бідної, ні багатої, ні великої, ні маленької - де частка іноземних власників перевищувала б 10%", - заявив Пасько.

За його словами, іноземці лише підвищують попит на ринку, що, відповідно, підвищує її ціну.

Пасько повідомив, що у 18 країнах світу, де повністю заборонено право власності на землю для іноземців, середня ціна гектара становить 3833 долари. У країнах, де частково дозволено володіння іноземцями, ціна коливається від 8 до 9 тисяч доларів за гектар. А в країнах, де таких обмежень немає взагалі, середня ціна за гектар - 19336 доларів.

"У нас у середньому у власника після приватизації опинилося 4 гектари. Якби в нас був ринок відкритий, у кожного з них був би актив вартістю 80 тисяч доларів. Порівняйте зараз: 60-річна бабуся отримує максимум 100 доларів на рік. А насправді її актив коштує 80 тисяч доларів", - сказав Пасько.

Він підкреслив, що в мораторії зацікавлені тільки неефективні агрохолдинги, які націлені на отримання миттєвого прибутку, і корупційні чиновники, які керують землею державної власності.

"Панує міф, що землю скуплять агрохолдинги за безцінь. Насправді мораторій - це те, що якраз породжує масштаби сьогоднішніх агрохолдингів. Тому що сьогодні вони, користуючись мораторієм, можуть через орендні відносини поширювати свої обсяги землеуправління до десятків, сотень, тисяч гектарів. А якби ринок нормально функціонував - по-перше, землю треба було купувати, а по-друге, і вартість оренди була б вищою, і тоді вони фокусувалися б на ефективності, а не масштабах", - сказав Пасько.

Данило Пасько - український бізнесмен і інвестор. Творець ініціативи випускників зарубіжних університетів "Професійний уряд" і проекту дерегуляції української економіки Easy Business. У 2014 році очолював групу радників при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram