ГоловнаЕкономікаДержава

МінАПК: робота над законопроектом про ринок землі перебуває на фінальній стадії

Уряд подасть його до того, як КС винесе своє рішення щодо мораторію.

МінАПК: робота над законопроектом про ринок землі перебуває на фінальній стадії
Максим Мартинюк
Фото: Макс Требухов

Міністерство аграрної політики і продовольства перебуває на фінальному етапі роботи над законопроектом про ринок землі сільськогосподарського призначення.

Про це на круглому столі в рамках інформаційного партнерства Інституту Горшеніна та Реанімаційного Пакету Реформ сказав Максим Мартинюк, перший заступник голови МінАПК.

"На фінальній стадії перебуває робота над законопроектом про обіг сільськогосподарських земель. І я думаю, що до того як Конституційний Суд за регламентом винесе своє рішення, уряд буде готовий подати своє бачення варіантів зняття мораторію", - заявив він.

За його словами, розробка законопроекту ведеться в щільному діалозі зі Світовим банком, який надає інформацію про досвід інших країн. "Передусім ми беремо європейські країни за основу. Ми беремо досвід постсоціалістичних країн, у яких були схожі проблеми і які проходили трансформаційні періоди", - сказав Мартинюк.

Заступник міністра визнав, що владі доведеться постаратися, щоб провести якісну інформаційну кампанію серед депутатів. Але вже зараз проект готові підтримати близько 100 депутатів. Переважно це списочники, заявив заступник міністра.

Він підкреслив, що навіть якщо Верховна Рада відмовиться співпрацювати в питанні ринку землі, запустити його може Конституційний Суд. "Врешті-решт, депутати можуть нічого не робити, і Конституційний Суд за них усе зробить", - підкреслив Мартинюк.

Нагадаємо, що 17 лютого до Конституційного Суду було передано подання 55 депутатів Верховної Ради про скасування земельного мораторію.

Формально мораторій на продаж сільськогосподарських земель в Україні чинний тимчасово, але його постійно продовжують. Причина - в Україні досі не визначилися, як запускати ринок землі.

Скасування мораторію вимагає Міжнародний валютний фонд і підтримують провідні українські економісти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram