ГоловнаЕкономікаДержава

Надзвичайний стан в енергетиці набув чинності

Енергосистема перейшла в ручне управління.

Надзвичайний стан в енергетиці набув чинності
Фото: EPA/UPG

Введений розпорядженням Кабінету Міністрів надзвичайний стан на ринку електроенергії набув чинності і діятиме принаймні місяць, до 18 березня.

Про це йдеться в оприлюдненому 16 лютого у виданні "Урядовий кур'єр" розпорядженні уряду №103 від 15 лютого про застосування тимчасових надзвичайних заходів на ринку електроенергії.

Для кінцевих споживачів електроенергії надзвичайний стан означає можливі (в разі необхідності) тимчасові відключення електроенергії (так звані "віялові відключення"), які центральний диспетчер енергосистеми має право застосовувати за умов дефіциту потужності в системі.

У комерційному плані надзвичайний стан означає, що енергосистема переходить у ручне управління і цінові заявки в тепловій генерації не застосовуватимуться.

Надзвичайний стан розширить повноваження центрального диспетчера НЕК "Укренерго", який отримав право в ручному режимі регулювати вироблення електроенергії кожної конкретної ТЕС.

Також буде знижено вимогу так званого мінімального гарячого резерву теплової генерації з 1 000 МВт до 500 МВт (необхідний для швидкої компенсації потужності в разі аварійного відключення блоку АЕС).

Надзвичайний стан передбачає перехід блоків атомних електростанцій на роботу в режимі тижневого маневрування (часткове розвантаження буде здійснюватися в п'ятницю і відновлення повної потужності в понеділок). Міненерго очікує, що завдяки цьому частка АЕС у сумарному виробництві збільшиться з 57% до 61%.

Задекларованою метою цих заходів є економія споживання антрацитового вугілля, постачання якого на ТЕС було припинене 13 лютого в результаті блокади залізничного сполучення через лінію розмежування.

Міненерго вважає, що надзвичайний стан дозволить заощадити від 300 до 350 тис. тонн антрацитового вугілля (для порівняння: до введення надзвичайного стану добове споживання антрацитового вугілля на ТЕС становило близько 30 тис. тонн/добу).

В Україні вже неодноразово вводили надзвичайний стан на ринку електричної енергії. За Арсенія Яценюка це робилося шість разів. Останній період НС припав на кінець 2015 року - початок 2016 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram