ГоловнаЕкономікаДержава

Ціни на газ для населення з квітня можуть зрости на 40%

Розмір тарифів залежить від рішення Стокгольмського суду.

Ціни на газ для населення з квітня можуть зрости на 40%
Фото: kp.by

Ціни на газ для населення з 1 квітня можуть зрости на 40%, повідомив у статті для "Нового времени" комерційний директор Групи "Нафтогаз" Юрій Вітренко.

"Якщо не буде продовжено державного регулювання цін для потреб населення, так звані "спеціальні зобов'язання", то, виходячи з поточних цін на газ на європейських ринках, курсу гривні й інших чинників, можна очікувати, що ціни на газ для потреб населення зростуть на 40%. Якщо держрегулювання продовжать, з чим ще повинен погодитися МВФ, оскільки в меморандумі уряд обіцяв МВФ, що спеціальні зобов'язання вводили тільки до 1 квітня, тоді підвищення цін, можливо, вдасться відкласти до жовтня", - заявив він.

Водночас Вітренко зазначив, що якщо Стокгольмський арбітраж задовольнить позовні вимоги до російського "Газпрому" і держхолдинг почне імпортувати газ за ціною "хаб мінус" (європейська ціна мінус вартість транспортування від кордону Росії до Німеччини), тоді можна очікувати зниження гуртової ціни для населення вдвічі порівняно з поточною ціною.

В іншому разі можна очікувати, що "підвищення гуртових цін на газ для потреб населення становитиме щонайменше 47%".

Нагадаємо, з 1 травня 2016 року в Україні встановлено єдину ціну для населення на рівні 6,9 грн за кубометр.

Підвищення тарифу на газ було зобов'язанням України перед МВФ. Попередній Кабмін планував завершити його 2017 року, але уряд Володимира Гройсмана стверджував, що підвищення 2016 року приведе тариф до ринкового рівня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram