ГоловнаЕкономікаБізнес

Одеський порт - єдиний в Україні, який сам не займається перевалкою вантажів, - начпорту Ігор Ткачук

На його думку, цю ситуацію необхідно виправляти.

Одеський порт - єдиний в Україні, який сам не займається перевалкою вантажів, - начпорту Ігор Ткачук
Фото: seafarersjournal.com

В Одеському морському порту перевалкою вантажів займаються виключно приватні стивідорні компанії, заявив його новий начальник Ігор Ткачук. На його думку, цю ситуацію необхідно виправляти.

"Ситуація унікальна не тільки для нашої країни, але і для всього світу. Одеський порт - єдиний в Україні, який не займається сам перевалкою вантажів. Все перебуває в оренді. Тому перевалкою займаються виключно приватні стивідорні компанії. Але зараз державне підприємство, яке також є стивідорною компанією, але не займається саме перевалкою вантажів - це якийсь нонсенс", - заявив Ткачук в інтерв'ю виданню "Урядовий кур'єр".

Саме з таким станом справ, за його словами, він зіткнувся після свого призначення керівником держпідприємства у вересні 2016 року. При цьому начальник Одеського порту додає, що обсяг обробки вантажів підприємством сягає в Україні "ледь не чверть від загального показника".

"Ситуацію обов'язково слід виправляти. Підприємство заробляти гроші, а не просто сидіти на орендних відносинах", - стверджує Ткачук.

Однак навіть за таких обставин підприємство прибуткове і заробітна плата працівників перевищує 10 000 грн на місяць. Приблизно 90% прибутку підприємству дає портофлот (різні плавзасоби, перш за все - буксири, які обслуговують порт). "Це приблизно 16 млн доларів на рік. 8% припадає на орендну плату, решта - доходи від навчального центру, автобази, плавмайстерні", - повідомив Ткачук.

За словами керівника Одеського порту, за 4 місяці перебування на посаді було суттєво змінено організаційну структуру підприємства. Зокрема, з'явилася посада начальника економічної безпеки - щоб відслідковувати тендери, закупівлі, договори оренди нашого майна.

"Контроль за цими видами діяльності дозволяє збільшити прибутковість підприємства. Впроваджено програму щодо антикорупційних заходів, програму енергозбереження і розвитку інформаційних технологій", - додає Ткачук.

При цьому він відзначає, що для подальшого розвитку компанії потрібен інвестор. Зараз є такі бажаючі, однак запропоновані умови дуже невигідні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram