ГоловнаЕкономікаДержава

"Украерорух" втратив у Платинум Банку 400 млн грн

У компанії проводять внутрішнє службове розслідування.

"Украерорух" втратив у Платинум Банку 400 млн грн
Фото: signwork.com.ua

Державне підприємство обслуговування повітряного руху України ("Украерорух") до початку 2017 року зберігало на рахунках у збанкрутілому Платинум Банку 405 млн грн.

При цьому в квітні 2016-го Мінінфраструктури доручив голові "Украероруху" Дмитру Бабейчуку виводити кошти держкомпанії з недержавних банківських установ, пише LIGA.net з посиланням на службові записки МІУ.

За словами голови "Украероруху", доручення про розміщення коштів наприкінці 2016 року надавав не він, а його заступники, які виконували обов'язки директора. З 10 січня в "Украерорусі" проводять внутрішнє службове розслідування. Рішення приймали заступник директора з розвитку Ігор Касьяненко і перший заступник Сергій Гомболевський на підставі записок заступника директора з економіки та фінансів Тетяни Блідченко. Гомболевський у 2012-2013 рр. працював виконавчим директором аеропорту Одеса, реконструкцією якого в той час займалися компанії, пов'язані з основним акціонером Платинум Банку Борисом Кауфманом.

На поточних рахунках у Платинум Банку розміщувалися тільки наявні обігові кошти "Украероруху", запевнили LIGA.net у прес-службі держкомпанії: "Ця сума не перевищувала 30% загального залишку ДП "Украерорух". Окрім того, протягом лютого-листопада 2016 року ці фірми скоротилися на 45% порівняно з початком 2016-го ". Понад 70% вільних обігових коштів розміщується в Ощадбанку.

"Украерорух" надіслав НБУ, Фонду гарантування вкладів фізосіб і тимчасовому адміністраторові банку листи з проханням забезпечити виконання зобов'язань Платинум Банку перед компанією.

Один із народних депутатів повідомив LIGA.net, що ситуацією навколо "Украероруху" зацікавилися навіть у РНБО, оскільки фінансовий стан підприємства впливає на безпеку польотів над Україною.

Фізособам гарантують повернення вкладів із збанкрутілих банків у розмірі до 200 000 грн, але юридичні особи позбавлені такого захисту. Держпідприємства повернуть свої гроші з Платинум Банку, якщо його активів вистачить для погашення зобов'язань перед усіма кредиторами. Однак, за словами директора-розпорядника ФГВФО Костянтина Ворушиліна, засобів для компенсацій юрособам не залишиться.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram