ГоловнаЕкономікаДержава

НАБУ провело обшуки в "Укрнафті" (оновлено)

Обшуки проводились у справі за фактом заволодіння нафтою на загальну суму понад 7,7 млрд грн.

НАБУ провело обшуки в "Укрнафті" (оновлено)
Архивное фото
Фото: vlada.io

Національне антикорупційне бюро в середу провело обшуки в нафтовидобувній компанії "Укрнафта".

Про це Українським Новинам повідомив директор НАБУ Артем Ситник.

"Так, обшуки в "Укрнафті" сьогодні проводилися", - сказав він.

Оновлення. Детективи НАБУ 1 лютого провели 16 обшуків у різних містах України, повідомляється на сторінці НАБУ в фейсбуці.

Слідчі дії проводилися під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури в досудовому розслідуванні кримінального провадження за фактом заволодіння нафтою ПАТ "Укрнафта" на загальну суму понад 7,7 млрд грн. Дії зловмисників кваліфікуються за ч. 3 ст. 212 ( "Ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів"), ч. 5 ст. 191 ( "Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем"), ч. 4 ст. 368 ( "Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди посадовою особою") Кримінального кодексу України.

Під час досудового розслідування встановлено, що з березня по жовтень 2015 р. посадові особи низки підприємств, діючи за попередньою змовою спільно з посадовими особами ВАТ "Укрнафта", заволоділи майном зазначеного ПАТ (50% + 1 акція компанії належить НАК "Нафтогаз України") в особливо великому розмірі.

"За версією слідства, злочинний умисел полягав у наступному: після аукціонів, які відбувалися без забезпечення справедливої конкуренції, ПАТ "Укрнафта" реалізувало низці "підприємств-переможців" нафту і інші речовини відповідно до укладених з ними договорів за заниженою вартістю. Надалі ПАТ "Укрнафта" були укладені додаткові угоди, якими відстрочено оплату за раніше поставлену нафту на кілька років.

У результаті таких дій досі розрахунок з ВАТ "Укрнафта" за поставлену продукцію так і не проведено, чим завдано збитків державі в особливо великих розмірах - 7 млрд 744 млн 637 тис. грн", - йдеться в повідомленні.

Слідчі дії в зазначеному кримінальному провадженні тривають.

Нагадаємо, у вересні 2016 року НАБУ порушило справу в зв'язку з утворенням у компаній, підконтрольних бізнесменові Ігорю Коломойському, боргу перед "Укрнафтою" майже на 8 млрд гривень.

У ПАТ "Укрнафта" державі належить 50% плюс одна акція, якими управляє державна НАК "Нафтогаз України". Решта акцій контролює група "Приват".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram