ГоловнаЕкономікаБізнес

ОГХК: запущено силовий сценарій знищення компанії за прикладом ОПЗ

Колектив обурений діями НАБУ.

ОГХК: запущено силовий сценарій знищення компанії за прикладом ОПЗ
Фото: dp.ric.ua

6000-й трудовий колектив ПАТ «ОГХК» шокований діями і заявами НАБУ про менеджерів компанії і заявляє про неприйнятність повторення силового сценарію проти успішних державних підприємств, які є монополістами у виробництві титанової сировини. ОГХК звертається до Президента України, прем'єр-міністра, Кабінету Міністрів, Фонду державного майна, Генеральної прокуратури із закликом не допустити знищення підприємств ОГХК.

Про це йдеться в заяві трудових колективів філій "Вільногірський гірничо-металургійний комбінат" і "Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат", які входять в ПАТ «ОГХК», у зв'язку із затриманням НАБУ трьох менеджерів компанії.

«Цього року Кабміном заплановано залучення відомих міжнародних інвесторів на головні титанові активи України. Президент погодив список підприємств на приватизацію, в який увійшло і ПАТ «ОГХК». Найбільші світові компанії в титановому секторі уважно стежать за ситуацією навколо ОГХК і раніше виявляли свій інтерес до інвестування в Україну. Проте вже знайшлися гравці, які намагаються обвалити вартість компанії, зірвати приватизацію ОГХК і не допустити приходу міжнародних інвесторів. Очевидно - в інтересах певних олігархічних кіл. Крім того, в контролі над українською титановою сировиною через посередників дуже зацікавлена Росія.

Ми ще в грудні минулого року публічно попереджали про можливість силового сценарію і боротьби навколо титанових активів країни з використанням правоохоронних структур. Сьогодні бачимо виконання політико-економічного замовлення з боку НАБУ і САП. Мета - невдала приватизація ПАТ «ОГХК» і повтор ситуації зі зривом приватизації ОПЗ, коли НАБУ обвалило вартість Одеського припортового заводу зі стартових 530 млн дол. до нуля і майже зробило його банкрутом.

В обох випадках за діями НАБУ і САП прозирає «грузинський слід». 1-м заступником директора НАБУ є соратник Саакашілі Гізо Углава. Це вже не перша спроба змістити керівника ОГХК. Затриманий НАБУ в.о. голови правління ОГХК Руслан Журило раніше повідомляв, що тодішній міністр економічного розвитку Айварас Абромавичус пропонував на його місце представника грузинської національності. А сам Саакашвілі на посаді голови Одеської області вів активну піар-кампанію проти Журила.

Усі звинувачення НАБУ на адресу менеджерів нашої компанії є безпідставними і нічим не підтверджені. ПАТ «ОГХК» демонструє успішну роботу в інтересах держави. За останні два роки наша компанія показує впевнене зростання. Після того, як держава повернула собі контроль над комбінатами, чистий дохід ОГХК збільшився на 65% і сягнув майже 2 млрд грн. Надходження податків до місцевих і державного бюджетів 2016 р. порівняно з 2015 р. зросли удвічі.

Уся діяльність ОГХК, у тому числі зовнішньоекономічна, вигідна державі і проводиться виключно в її інтересах. Вона прозора і постійно контролюється компетентними державними органами. Ба більше, 2016 року ОГХК успішно пройшла аудит однією з міжнародних аудиторських фірм, яка входить у світову «першу четвірку».

Держава планувала залучити в Україну західні інвестиції для розвитку титанових активів. Ми сподіваємося, що керівництву України вдасться запобігти руйнуванню іміджу України, не допустити зупинки найбільших титанових підприємств країни і втрати наших робочих місць. Скандал навколо ОГХК призведе також до зриву виробництва і реалізації продукції. Оскільки філії ОГХК є містотворчими, на них працевлаштовано близько 5000 осіб, від дій НАБУ і САП постраждають місцеві бюджети, впадуть відрахування до державного бюджету України. Під загрозу поставлено майбутнє найбільших титанових підприємств України і тисяч наших сімей», - йдеться в заяві колективу ОГХК.

Довідка. За підсумками січня-вересня 2016 р. державне підприємство «Об'єднана гірничо-хімічна компанія» отримало чистий прибуток у розмірі 665, 9 млн грн, що в 2,8 разу перевищує рівень 2015 року (238 млн грн). Чистий дохід компанії за цей період збільшився на 65% - з 1,167 млрд грн до 1,923 млрд грн.

За підсумками 9 міс. 2016 р. ДП «Об'єднана гірничо-хімічна компанія» сплатило до бюджетів різних рівнів 477 млн грн різних податків і зборів, що майже вдвічі більше, ніж за попередній період.

Працівникам компанії виплачено понад 225 млн грн заробітної плати. У ДП «ОГХК» працюють понад 5000 осіб.

У січні-вересні 2016 р. ДП «ОГХК» реалізувало близько 430 тис. т продукції порівняно з 280 тис. т за аналогічний період 2015 р. Продано 222 тис. т ільменіту, понад 42 тис. т рутилу і більш ніж 21 тис. т циркону.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram