ГоловнаЕкономікаДержава

НБУ підвищив прогноз зростання економіки України на 2017 рік

Основним драйвером економіки стане споживчий попит. 

НБУ підвищив прогноз зростання економіки України на 2017 рік
Фото: forbes.net.ua

Національний банк підвищив прогноз зростання ВВП України на 2017 рік з 2,5% до 2,8%, але при цьому знизив прогноз на 2018 рік - з 3,5% до 3%.

Про це йдеться на сайті НБУ.

Регулятор вважає, що 2017 року економічну активність стимулюватиме збільшення споживчого попиту в результаті підвищення мінімальної заробітної плати.

Також очікується, що експорт відновить зростання на тлі поліпшення умов торгівлі та високих обсягів урожаю минулого року. Збільшення експортної виручки дасть змогу підприємствам продовжувати нарощувати інвестиції відносно високими темпами. Але в умовах усе ще низьких темпів потенційного зростання економіки і повільних процесів імпортозаміщення підвищення внутрішнього інвестиційного попиту здебільшого буде задовольнятися за рахунок імпортованої продукції.

2016 року зростання попиту на імпорт був основним фактором розширення дефіциту поточного рахунку, і ситуація навряд чи зміниться в найближчі два роки. Прогноз щодо дефіциту на 2017-2018 роки становить близько 3,5 млрд доларів США. Він покриватиметься припливом капіталу по фінансовому рахунку, насамперед за рахунок залучення інвестиційних і боргових ресурсів. Як наслідок, зведене сальдо платіжного балансу в 2017-2018 роках має залишатися профіцитним.

Ключовими ризиками для цього сценарію є геополітична турбулентність і її негативний вплив на світову економіку і України, а також ризик відходу від проведення зваженої фіскальної політики, зокрема занадто різке підвищення соціальних стандартів.

Нагадаємо, що 2016 року ВВП України зріс на 1,8%.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram