ГоловнаЕкономікаДержава

У Харкові ввели карантин через спалах АЧС

Продаж свинини будуть жорстко контролювати.

У Харкові ввели карантин через спалах АЧС
Фото: vet.gov.ua

Державна надзвичайна протиепізоотична комісія при Харківській міській раді оголосила в місті карантин у зв'язку зі спалахом африканської чуми свиней (АЧС) у с. Белаші Дергачівського району області.

"Комісією встановлено зону нагляду і захисту в радіусі 20 км від місця епізоотичного осередку, в яку входить вся територія Харкова", - повідомила прес-служба Харківської міськради.

У зв'язку із цим заплановано забезпечити контроль переміщення по території Харкова живих свиней і продукції з них, не допускати переміщення живих тварин без ветеринарних документів, а м'яса свиней - без довідок. Крім того, буде заборонено реалізацію продукції тваринного походження на ярмарках, виставках і т.ін. без проведення ветеринарно-санітарної експертизи в держлабораторії.

"Особливу увагу протягом карантину будуть приділяти місцям стихійної торгівлі живими тваринами, продукцією їх забою і переробки, які в разі виявлення будуть ліквідовувати", - зазначено в повідомленні прес-служби.

11 січня житель с. Белаші Дергачівського району Харківської області виявив у своєму приватному господарстві труп свині, про що повідомив Держпродспоживслужбу Дергачівського району. За результатами лабораторних досліджень патматеріалу була виявлена ДНК вірусу АЧС.

Нагадаємо, АЧС повернулася в Україну з Росії і Білорусі влітку 2015 року, відтоді перемогти її не вдається. З початку року Держслужба з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів неодноразово виявляла випадки захворювання і загибелі свиней від АЧС у різних регіонах країни.

На боротьбу з АЧС було виділено 44,7 млн грн. У вересні питання боротьби з АЧС винесли на обговорення Ради нацбезпеки і оборони.

Міністр АПК Тарас Кутовий заявив, що через спалах АЧС Україна може втратити галузь свинарства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram