ГоловнаЕкономікаДержава

"Нафтогаз" відмовився оплачувати рахунок "Газпрому" за некуплений газ

Компанія вирішила чекати на рішення Стокгольмського арбітражу.

"Нафтогаз" відмовився оплачувати рахунок "Газпрому" за некуплений газ
Фото: glavcom.ua

НАК "Нафтогаз України" підтвердила отримання від "Газпрому" рахунку на $5,3 млрд за газ, який компанія не замовляла і не отримала протягом 2016 року. Однак компанія не має наміру його оплачувати до рішення Стокгольмського арбітражу.

Про це повідомили агентство "Інтерфакс-Україна" в прес-службі держхолдингу.

"В обґрунтуванні до рахунку "Газпром" посилається на норму "бери або плати". "Нафтогаз" не планує оплачувати цей рахунок до прийняття рішення арбітражним судом з питання, чи повинне застосовуватися положення контракту "бери або плати" в рамках існуючого арбітражного спору", - відзначили в НАК.

У "Нафтогазі" повідомили, що протягом 2016 року компанія неодноразово заявляла про свою готовність придбати природний газ у "Газпрому" на умовах, які застосовувалися до закупівель газу в цього постачальника в 2014-му і 2015 роках, з підписанням відповідних доповнень до контракту.

"Газпром" відмовився від підписання таких доповнень у 2016 році, не аргументуючи свою відмову, що дає додаткові підстави стверджувати про необґрунтованість вимог "Газпрому", - наголосили в НАК.

Нагадаємо, "Газпром" 17 січня 2017 року повідомив, що компанія виставила "Нафтогазу України" за 2016 рік рахунок на суму $5,3 млрд за недобір газу в II-IV кварталах, згідно з умовою "бери або плати". У першому кварталі 2016 року умову "бери або плати" не застосовували для "Нафтогазу України" відповідно до тристороннього "зимового пакета".

"Газпром" у червні 2014 року звернувся до Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма з проханням про арбітраж з метою стягнення з "Нафтогазу" боргу за поставлений у 2013-му і 2014 роках газ. Зі свого боку "Нафтогаз" звернувся з позовом про ретроактивність зміни ціни і відшкодування переплат і скасування заборони реекспорту. Суд об'єднав обидва позови.

На цей момент вимоги "Газпрому" за позовом становлять $31,75 млрд. Вимоги "Нафтогазу" за контрактом на поставку газу становлять $18,1 млрд, зокрема $14,2 млрд стосується питання вартості газу, закупленого Україною в період з 20 травня 2011 року по жовтень 2015 року.

Винесення рішення арбітрами за контрактом на поставку газу заплановано на кінець березня 2017 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram