ГоловнаЕкономікаБізнес

Україна в січні продовжує блокувати транзит аміаку

"Тольяттіазот" оцінює збитки в $11,5 млн.

Україна в січні продовжує блокувати транзит аміаку

ВАТ "Тольяттіазот" запропонувало УГП "Укрхімтрансаміак" добровільно відшкодувати збитки, яких російська компанія зазнала в січні через відмову української сторони прокачувати аміак територією України. Офіційна претензія на адресу "Укрхімтрансаміаку" спрямована 13 січня, йдеться в повідомленні на сайті "Тольяттіазот".Підлягають відшкодуванню збитки за період з 1 по 13 січня, російське хімпідприємство оцінює їх в $11,5 млн. У повідомленні наголошено, що "зазначена сума збитків не є остаточною і "Тольяттіазот" залишає за собою право збільшити розмір суми збитків".

Іншою умовою добровільного врегулювання спору "Тольяттіазот" називає "негайне відновлення транзиту аміаку і виконання зобов'язань в натурі з транспортування узгоджених на січень 2017 року 130 тис. тонн рідкого аміаку, в тому числі шляхом доповнення зазначених обсягів транспортування до узгоджених обсягів послуг за контрактом на 2017 рік у найближчих планових місцях", - йдеться в повідомленні.

Наприкінці грудня 2016 року "Тольяттіазот" оголосило, що повністю сплатило заборгованість за транзит аміаку територією України.

"Тольяттіазот" готове продовжити транзит аміаку територією України і підписати відповідну угоду з УГП "Укрхімтрансаміак", проте лише якщо транзитний тариф, передбачений угодою, буде щонайменше відповідати чинним нормативно-правовим актам України", - зазначалося в повідомленні компанії.

"Укрхімтрансаміак", оператор української частини аміакопроводу Тольятті-Одеса, з 23 грудня зупинив транзит російського аміаку територією України в рамках контракту від 2007 року "у зв'язку з відсутністю транспортування аміаку АТ "Міндобрива" (Россош) і достроковим виконанням річного обсягу транспортування аміаку "Тольяттіазот" у разі досягнення обсягу 1,8 млн тонн". На звернення "Тольяттіазот" про збільшення до кінця 2016 року квоти на обсяг прокачування було отримано відмову, повідомила російська компанія.

Повідомляли також, що раніше Вищий адміністративний суд України задовольнив касаційну скаргу "Тольяттіазот" у спорі з Мінекономрозвитку України. Суд визнав недійсним наказ Мінекономрозвитку від серпня 2015 року, який встановив надбавку в розмірі понад $8 за тонну транзиту аміаку територією України. Ця надбавка діяла на продукцію "Тольяттіазот" понад рік.

У цей час "Тольяттіазот" веде переговори про порядок відшкодування сум, переплачених компанією через дію надбавки.

"Тольяттіазот" - один з найбільших у світі виробників аміаку. Виробнича потужність підприємства становить понад 3 млн тонн аміаку, а також 960 тис. тонн карбаміду на рік.

Аміакопровід Тольятті-Одеса був побудований наприкінці 70-х років для транспортування аміаку "Тольяттіазот" на експорт. Загальна продуктивність аміакопроводу становить 2,52 млн тонн на рік, з них 2,12 млн припадає на російські підприємства, а решту 400 тис. тонн постачає український концерн "Стирол". На українському кінці аміакопроводу перебуває Одеський припортовий завод, де аміак завантажують у танкери і відправляють на експорт.

Протяжність аміакопроводу - 2,4 тис. км, з яких 1,4 тис. км проходять п'ятьма областями Росії (Самарська, Саратовська, Воронезька, Тамбовська, Бєлгородська). До аміакопроводу також підключено россошанські "Міндобрива" (Воронезька область).

"Укрхімтрансаміак" управляє українською частиною аміакопроводу Тольятті-Горлівка-Одеса.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram