ГоловнаЕкономікаДержава

У Житомирській області ліквідовано могильник радіоактивних відходів "Вакуленчук"

На території України залишилося ще п'ять таких сховищ.

Державна інспекція ядерного регулювання України в понеділок, 16 січня, повідомила про завершення робіт з ліквідації могильника радіоактивних відходів "Вакуленчук" на території колишньої ракетної бази в Житомирській області.

На території УРСР у 1960-1990 роках були створені кілька могильників радіоактивних відходів, які з 1991 року перейшли Україні без необхідної інформації про характер і властивості цих відходів. Два могильники розташовані в окупованому Криму, один - біля Делятина в Івано-Франківській області, один - біля Цибулевого на Кіровоградщині, ще один - у районі селища Вакуленчук у Житомирській області. Також сховище радіоактивних відходів є на території Донецького казенного заводу хімвиробів, який перебуває під контролем бойовиків.

Радіоактивні відходи з невстановленим рівнем активності були захоронені в приповерхневих сховищах. Декотрі мають значну активність на рівні десятків, а можливо, і сотень Кюрі. Точні обсяги радіоактивних відходів, а також інженерна конструкція відсіків для захоронення невідомі.

У 2013 році Україна і НАТО підписали угоду про перезахоронення цих відходів, у 2015 році договір було ратифіковано, і взимку 2016 року почалися роботи на могильнику "Вакуленчук".

Як повідомляє прес-служба Держатомрегулювання, тут зберігалися джерела іонізуючого випромінювання (ДІВ), які використовувалися для калібрування приладів.

У рамках ліквідації могильника радіоактивні відходи вилучили і з будівлі сховища, і з навколишньої території. Після цього конструкції могильника демонтували, а його майданчик - рекультивували. Частину відпрацьованих джерел іонізуючого випромінювання відвезли на зберігання до Київського міжобласного спеціального комбінату. Тверді ДІВ у вигляді залізобетонних конструкцій сховища і зацементовані рідкі ДІВ передали в могильник "Буряківка" в Чорнобильській зоні відчуження.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram