ГоловнаЕкономікаФінанси

Кіберполіція виявила вірус, який краде банківські дані з телефонів

Троян поширюється під виглядом популярних додатків, як-от "ВКонтакте".

Кіберполіція виявила вірус, який краде банківські дані з телефонів

Департамент кіберполіції України виявив вірус, який краде банківські дані користувачів смартфонів з операційною системою Android.

У повідомленні поліції відзначено, що він поширюється на території України, Білорусі та країн СНД. Кількість інфікованих пристроїв уже перевищує 500 тисяч і збільшується на 30-40 тисяч щодня.

Троян поширюється в неофіційних каталогах під виглядом популярних додатків, таких як "ВКонтакте", "Однокласники", Pokemon GO, Telegram, "ДругВокруг", Subway Surf.

Вбудований у додаток код розшифровує файл, доданий зловмисниками в ресурси програми, і запускає його. Далі запущений файл викачує з керуючого сервера основну частину шкідливого коду, який містить посилання на скачування ще декількох файлів. У результаті злочинці отримують усе необхідне для крадіжки грошей жертви.

Зокрема, вони можуть отримати доступ до SMS жертви, її контактів, дзвінків тощо. Крім того, вірус підключається до бази даних дефолтного браузера Android і Google Chrome, які містять інформацію про збережені логіни і паролі, історію відвідувань, файли cookie та навіть збережені дані банківських карток.

Root-права дозволяють трояну вкрасти практично будь-який файл у системі - від фотографій і документів до файлів із даними акаунтів мобільних додатків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram