ГоловнаЕкономікаБізнес

Голова Аграрного фонду анонсував запуск ф'ючерсів на пшеницю

Стартовий обсяг операцій становитиме 200 млн гривень.

Голова Аграрного фонду анонсував запуск ф'ючерсів на пшеницю
Фото: agrofond.gov.ua

Аграрний фонд працює над запуском торгів ф'ючерсним контрактом на пшеницю. На фінішну пряму підготовчий етап проекту вийде в лютому.

"Цей проект вимагає вибудовування повноцінної інфраструктури - гарантійних внесків, страхових фондів, резервів, клірингу. Адже укласти контракт - це навіть не половина, це чверть справи, головне - прогарантувати його виконання", - повідомив голова правління Аграрного фонду Андрій Радченко в інтерв'ю РБК-Україна.

Система базисів поставки і обсяг зберігання будуть визначені зважаючи на кількість контрактів, які будуть закриватися фізичним відвантаженням зерна. Традиційно у світі це не більш ніж 5% від загального обсягу торгів.

Андрій Радченко зауважує: оскільки торги будуть орієнтовані на внутрішній ринок і проходитимуть за гривню, то нівелюють усі валютні ризики, які могли б відлякати потенційних учасників.

"Валютні ризики виникають, коли нерезиденти заводять гроші в країну, конвертують їх у гривню і починають торгувати. В таких умовах є висока ймовірність того, що зміна ціни валюти під корінь зарубає весь сенс інвестування. Але це стосується до будь-якого виду інвестицій в Україну, це ризик країни. Ми ж говоримо про торгівлю всередині України", - наголошує він.

Також серед переваг інструменту - зрозуміла всім гравцям кон'юнктура ринку і наявність історії співпраці з контрагентами, що зводить до мінімуму ризик непостачання.

У Аграрного фонду є тривала історія форвардних закупівель, сформована клієнтська база, і є перелік проблемних активів і компаній, з чиєї вини вони сформувалися. "Тобто весь ризик непостачання укладається в ті 0,5-1,5% проблемних форвардних контрактів, які є в Аграрного фонду", - говорить Радченко.

Передбачають, що торги проходитимуть на державній Аграрній біржі. Стартовий обсяг операцій становитиме 200 млн гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram