ГоловнаЕкономікаДержава

"Нафтогаз" очікує від "Газпрому" звинувачень у крадіжці газу

У Росію прийшли арктичні холоди.

"Нафтогаз" очікує від "Газпрому" звинувачень у крадіжці газу
Фото: EPA/UPG

"Нафтогаз України" у зв'язку із сильними морозами в Росії чекає на звинувачення з боку "Газпрому" в крадіжці газу і неможливості забезпечити транзит.

Прес-служба "Нафтогазу" у своєму фейсбуці поділилася постом президента центру глобалістики "Стратегія ХХІ" Михайла Гончара.

Той пише, що "Газпрому" може не вистачити газу для забезпечення російських і європейських споживачів в повному обсязі.

"Арктичні маси досить швидко рухаються на схід, дещо послаблюючи свій вплив на Європу і допікаючи Росії... Це означає, що "Газпром" може опинитися у становищі 5-річної давності - кінця січня-початку лютого 2012 р., коли він був не в змозі задовольнити потреби зарубіжних споживачів за умов пікового зростання потреб російських... Тоді перевагу буде надано задоволенню російських потреб, а Європу частково можна буде відсікти, припинивши транзит через Україну під штучним приводом "крадіжки газу", тому що в українських ПСГ "мало газу", - зазначив Гончар.

"Нафтогаз", своєю чергою, наголошує, що Росія захоче "зробити крайньою" Україну.

"Чекаємо на улюблену пісню: лякати тим, що Україна відбирає газ зі своїх підземок. Це наш газ, ми його закачали в сховища саме для того, щоб узимку відбирати. Ніяких зобов'язань допомагати "Газпрому" нашими запасами, коли йому не вистачає, Україна не має", - сказано в повідомленні.

"Нафтогаз" зазначає, що щодня публікує дані про заявлені обсяги транзиту, фактичні надходження газу, фактичний транзит. Тепер же компанія також буде оприлюднювати інформацію про тиск на вхідних пунктах "Суджа" і "Писарівка".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram