ГоловнаЕкономікаБізнес

Сологуб: показники врожаю аграріїв можуть бути занижені на 15-20%

Єдиний соціальний внесок побічно свідчить про існування тіньового агроринку в Україні.

Сологуб: показники врожаю аграріїв можуть бути занижені на 15-20%
Фото: Сергей Нужненко

Розрив між готівковим і безготівковим курсом гривні виникає під час збору врожаю аграріями в липні і в листопаді, сказав в інтерв'ю LB.ua заступник голови НБУ Дмитро Сологуб. І судячи з непрямих даних валютного ринку, реальні обсяги врожаю в Україні на 15-20% вищі від номінальних.

"Сильним впливом сільського господарства на економіку пояснюється і те, як у нас курс готівковий скаче на валютному ринку. У нас є якась частина врожаю, яка проходить через готівковий ринок. І, можливо, навіть не враховується як врожай. І далі, можливо, йде якимись «таємними» шляхами за кордон. Є підозра, що ці 63-64 млн тонн, які ми збираємо, насправді навіть цифра, занижена приблизно на 15-20%. Тобто насправді зараз ми вже 70-75 млн тонн збираємо, судячи з непрямих даних", - сказав Дмитро Сологуб.

За його словами, в НБУ цього року помітили два такі сплески: коли ранні культури збирали в липні, пішов розрив між готівковим і безготівковим курсом, і в листопаді, коли збирали пізні культури.

Нагадаємо, 6 січня Нацбанк продав $55 млн, щоб підтримати курс гривні, хоча напередодні кілька днів викуповував валюту для поповнення резервів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram