ГоловнаЕкономікаДержава

МЕРТ: скорочення ліміту готівкових розрахунків знизить рівень тіньової економіки

Зараз він становить 38% від офіційного ВВП.

МЕРТ: скорочення ліміту готівкових розрахунків знизить рівень тіньової економіки
Фото: depositphotos.com\belchonock

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України очікує, що заборрона на розрахунки готівкою понад 50 тис. гривень призведе до скорочення тіньової економіки на 2 процентних пункти. У першому півріччі 2016 року її рівень оцінювався в 38% від офіційного ВВП.

Про це йдеться в заяві МЕРТ.

Зокрема, зниження ліміту готівкових розрахунків має ускладнити легалізацію сумнівних або незаконних доходів за рахунок покупки цінностей, нерухомості або послуг високої вартості. Крім того, таке обмеження має сприяти суттєвому зменшенню готівки в обігу в межах обсягів, які перевищують поточні потреби споживача.

"Рішення не торкнеться інтересів простих людей, оскільки більш ніж 90% щоденних витрат українців сьогодні менше за 50 тис. грн. При цьому нам вдасться оздоровити економіку та фінансову систему України, що дозволить уникнути банківських шоків у майбутньому. Вплив такого рішення на детінізацію також важко переоцінити", - заявив із цього приводу голова міністерства Степан Кубів.

Рівень "тіні" розраховується декількома методами, кожен з яких охоплює певну сферу національної економіки. Рішення НБУ про зниження ліміту позначиться на рівні тіньової економіки за монетарним методом, який базується на припущенні, що при здійсненні суб'єктами господарювання і населенням незареєстрованої економічної діяльності розрахунки за товари, роботи і послуги проводяться з використанням готівки.

Зараз рівень тіньової економіки за монетарним методом на рівні 30%, після зниження ліміту він повинен знизитися на 4 процентних пункти. При цьому інтегральний показник тіньової економіки, який розраховується на підставі всіх методів, скоротиться на 2 п.п. з нинішніх 38%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram