ГоловнаЕкономікаБізнес

150 іноземних суден незаконно заходили в кримські порти в 2016 році

Більшість із них були російськими.

150 іноземних суден незаконно заходили в кримські порти в 2016 році
Керченский порт
Фото: kerch.ru.andrewkarpov.com

За період з 1 січня по 31 грудня 2016 року 150 торгових суден під прапорами іноземних держав (у тому числі 49 під прапором не Росії) заходили в порти окупованого Криму - Євпаторії, Севастополя, Ялти, Феодосії, Керчі - порушуючи заборони і санкції.

Про це свідчить моніторинг видання BSNews, яке використовує для цього системи відстеження суден через АІС (автоматична ідентифікаційна система).

У 2016 році до 110 "старих" порушників, що заходили до окупованого Криму в 2015-му або 2014 роках, додалося 40 суден, які порушили режим окупованої території вперше. Більшість із них були російськими.

За три роки в базу порушників режиму окупованої території потрапили вже 283 судна.

Фото: blackseanews.net

Моніторинг ведеться щодо морських суден, які здійснюють пасажирські та вантажні перевезення в/з портів Кримського півострова, а також спеціальних суден, що беруть участь у реалізації великих інфраструктурних проектів окупаційної влади (земснаряди, судна-кабелевкладальники, трубовкладальники).

Нагадаємо, що 30 квітня 2014 року Україна офіційно закрила порти Криму ("Севастополь", "Євпаторія", "Ялта", "Феодосія" і "Керч") для міжнародного судноплавства. Крім того, в Кримінальний кодекс України внесено статтю 332-1 про порушення правил в'їзду на тимчасово окуповану територію України. Згідно з цим законодавчим актом, члени екіпажу судна, що прибувають на його борту в Крим, потрапляють під адміністративну та кримінальну відповідальність перед Україною за незаконний груповий перетин кордону та порушення порядку в'їзду на окуповану територію.

Через рік вони були вилучені з переліку морських портів України, відкритих для заходу іноземних суден.

Незважаючи на заборону, багато суден ігнорують рішення України і як і раніше заходять у кримські порти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram