ГоловнаЕкономікаДержава

Максюта назвав ризики для бюджету у 2017 році

Без співпраці з МВФ можливе двозначне зростання інфляції.

Максюта назвав ризики для бюджету у 2017 році
Фото: Макс Требухов

Колишній перший заступник голови міністра економрозвитку, керівник аналітичного центру ІСЕД Анатолій Максюта перерахував ризики виконання бюджету у 2017 році в інтерв'ю LB.ua.

"Один з ризиків - це економічне зростання. Прогноз, який покладено в основу бюджету і який складено ще в липні. Після цього він реально не переглядався. Хоча було оголошено про новий рівень мінімальної зарплати, про націоналізацію ПриватБанку і т.ін. Зростання 3% під питанням, це був оптимістичний прогноз уряду. Песимістичний був 1,5%", - сказав Максюта.

Традиційний ризик - зрив надходжень від приватизації.

"І ще один ризик - співпраця з МВФ. На мій погляд, 2017 рік без МВФ ми не зможемо пройти через негативне сальдо поточного рахунку. Його потрібно покривати або за рахунок запозичень, або за рахунок іноземних інвестицій. Поки що інвестицій ми не бачимо. А запозичувати на комерційних ринках країна не може", - сказав колишній топ-чиновник.

За його словами, без програми МВФ будуть падати надходження в бюджет. Щоб наповнити бюджет, "можливе збільшення інфляції до максимального рівня, а може і понад максимальний". Нацбанк орієнтується на показник 8% інфляції, плюс-мінус два пункти. Тобто "понад максимальний" - це двозначна інфляція, понад 10%.

Нагадаємо, Анатолій Максюта пішов з посади в.о. міністра економрозвитку 8 жовтня 2014 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram