ГоловнаЕкономікаФінанси

Шахраї вигадали нову схему "розводу" клієнтів ПриватБанку

Власників карток лякають тим, що банк нібито скоро буде приєднаний до Ощадбанку.

Шахраї вигадали нову схему "розводу" клієнтів ПриватБанку
Фото: EPA/UPG

Націоналізація ПриватБанку і чутки про його можливе об'єднання з Ощадбанком призвела до появи нової шахрайської схеми крадіжки грошей із банківських рахунків довірливих громадян.

Про це повідомила прес-служба Кіберполіції України.

Шахраї телефонують потенційній жертві, не обов'язково клієнтові ПриватБанку, представляються працівниками служби безпеки Ощадбанку і з'ясовують, чи є в людини картковий рахунок ПриватБанку.

Якщо співрозмовник відповідає позитивно, то шахраї повідомляють, що ПриватБанк буде приєднаний до Ощадбанку, тому клієнтові терміново необхідно здійснити переказ грошових коштів із картки Привату на нову, оформлену в Ощаді. Для цього в жертви просять номер банківської картки, CVV-код, пароль до інтернет-банкінгу й інші дані.

Після цього відбувається перерахування коштів на рахунки, підконтрольні шахраям. Шахраї кажуть жертві, що на її мобільний телефон надійде СМС, за допомогою якого, наприклад, буде здійснено переказ коштів із картки Привату на нову або ж буде активізована нова картка в Ощаді. Насправді ці СМС відкривають доступ до системи інтернет-банкінгу "Приват 24".

"Слід зазначити, що шахраї, використовуючи методи соціальної інженерії, здійснюють злочинні дії не тільки щодо клієнтів Привату, але і дізнавшись, що довірливий громадянин є клієнтом будь-якого іншого банку, створюють аналогічну зазначеній вище ситуацію заволодіння коштами громадян", - йдеться в повідомленні.

Поліція наголошує, що схема примітивна, але ефективна.

Нагадаємо, 18 грудня держава вирішила націоналізувати ПриватБанк, оскільки його власники Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов не змогли знайти гроші, щоб закрити діру на 148 млрд гривень у капіталі установи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram