ГоловнаЕкономікаФінанси

Сьогодні вирішальний день для Платинум Банку, - ЗМІ

23 грудня - кінцевий термін узгодження програм докапіталізації банків.

Сьогодні вирішальний день для Платинум Банку, - ЗМІ
Фото: dpchas.com.ua

До Нового року банківський ринок України можуть покинути ще кілька установ. Перший кандидат на вихід - Платинум Банк, пише УНІАН з посиланням на Forbes.

23 грудня - кінцевий термін узгодження НБУ програми докапіталізації банківських установ. На сьогодні його акціонери не провели докапіталізацію, тому Національний банк має вагомі підстави для зарахування цієї установи до категорії неплатоспроможних. Негативний капітал Платинуму становить понад чверть мільярда гривень і все збільшується. Показники свідчать про те, що обсяг негативного капіталу Платинум Банку зростає.

Згідно з інформацією Національного банку України, на 1 жовтня 2016 року власний капітал банку становив -162 млн гривень. До 1 грудня цей показник склав уже -280 млн гривень. Станом на цю саму дату банк показав більш ніж 400 млн гривень збитку.

Видання підкреслює, що через такий високий рівень негативного капіталу не виконуються і всі інші пов'язані з капіталом нормативи, а невиконання нормативів - достатній аргумент для НБУ, щоб зарахувати банк до неплатоспроможних. Простіше кажучи, або акціонери найближчим часом внесуть у банк гроші (мова може йти про довнесення майже півмільярда гривень), або ж Нацбанк виведе цю установу з ринку.

У Фонді гарантування вкладів припустили, що можливе рішення стосовно банку НБУ може ухвалити 23 грудня, проте офіційно жодних заяв так і не пролунало.

За інформацією Forbes, станом на 1 грудня 2016 року негативний капітал був зафіксований у банків "Траст", Артем-Банк, «Діамант» і ПТБ. Перші дві установи, капітал яких становив відповідно -100 млн гривень і -190 млн гривень, вже визнані неплатоспроможними. Тепер під питанням майбутнє Діамант Банку і Платинум Банку.

Нагадаємо, що видання ZN.ua також підкреслювало, що акціонери мусили докапіталізувати банк до 23 грудня 2016 року. На сьогодні портфель вкладів фізосіб у Платинум Банку становить майже 6 млрд грн. При цьому фінустанова є глибоко збитковою - негативна різниця між чистими процентними доходами і витратами складе, за даними діагностики НБУ, 414 млн грн за підсумками 2016 р., у 2017-му - 350 млн, у 2018-му - 325 млн. Як наголошено в результатах стрес-тесту, "істотною причиною негативного процентного доходу є неринкові ставки ЮО великих позичальників станом на кінець 2015 р.: 3,4% в нацвалюті, 1,6% в інвалюті". Крім того, потреба в капіталізації банку, за розрахунками НБУ, істотно вища за 120 млн грн, які в капітал Платинуму акціонери збиралися внести ще влітку: за підсумками нинішнього року збиток банку складе колосальні 2,1 млрд грн, які слід перекрити капіталом. Ці дані свідчать, що бізнес-модель банку неспроможна і він не буде прибутковим щонайменше протягом найближчих двох років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram