ГоловнаЕкономікаФінанси

Акціонерів ПриватБанку НБУ змусив передати йому у власність "Буковель" і літаки, - Гонтарева

Гарантувати, що ці активи належали банку на момент переходу його під контроль держави, голова НБУ не змогла.

Акціонерів ПриватБанку НБУ змусив передати йому у власність "Буковель" і літаки, - Гонтарева
Фото: flickr НБУ

ПриватБанк, виконуючи вимоги Національного банку України щодо докапіталізації, влітку цього року став власником низки активів своїх акціонерів, які перебувають у заставі у НБУ, зокрема: лижного курорту "Буковель" і літаків "Боїнг".

Про це повідомила голова Нацбанку Валерія Гонтарева, передає Інтерфакс-Україна.

"Улітку цього року багато з тих активів, які в нас у заставі, ми змусили банк узяти на баланс. Вони на балансі, отже, вони (тепер) належать державному банку", - сказала вона в ефірі радіо "Вести" в четвер увечері.

Голова Нацбанку уточнила, що всього на баланс було поставлено лише 31 млрд грн із кредитного портфеля обсягом близько 170 млрд грн.

Водночас Гонтарева не змогла гарантувати, що ці активи належали банку на момент переходу його під контроль держави.

"Виконавши наші нормативи, вони тут же один з активів прибрали. Це називається шахрайство... Я не можу вам сказати, що акціонери і менеджмент робили в останні кілька днів (перед введенням 19 грудня тимчасової адміністрації - ред.), у дуже відому п'ятницю. Країна дізнається, я не хотіла б коментувати", - сказала голова Нацбанку.

Вона пояснила, що коли влітку 2014 року прийшла в Нацбанк, то ПриватБанку вже було видано багато кредитів рефінансування.

"За мою каденцію ми допомогли ПриватБанку за відтоків ліквідності в 2014 - на початку 2015 року (на суму) близько 9 млрд грн, і там можу розписатися за кожну заставу і особисту гарантію пана Коломойського", - повідомила Гонтарева.

За її словами, потім Нацбанк активно працював з ПриватБанком, щоб той посилив застави за всіма іншими кредитами, які видавалися раніше.

Нагадаємо, Гонтарева раніше заявила, що дефіцит капіталу в ПриватБанку - 148 млрд гривень, частина якого (32 млрд гривень) може бути покрита за рахунок конвертації в капітал засобів, що належать компаніям, пов'язаним з акціонерами банку. У тому ж контексті мова йшла про зобов'язання ПриватБанку за єврооблігаціями.

До націоналізації 42% акцій ПриватБанку належали Ігорю Коломойському, 33% - Геннадію Боголюбову.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram