ГоловнаЕкономікаФінанси

Тарута в австрійських ЗМІ звинуватив Гонтареву у відмиванні мільярда євро

Нардеп дав інтерв'ю виданню Trend.

Голова Національного банку України Валерія Гонтарева причетна до відмивання 30 млрд грн. Про це заявив в інтерв'ю авторитетному австрійському виданню Trend (№52 за 2016 рік) народний депутат України Сергій Тарута, пишуть "Українські новини".

Фото: ukranews.com

"НБУ – корумпована структура і причетна до відмивання 30 мільярдів українських гривень (близько 1,1 мільярда євро за сьогоднішніми розрахунками). Йдеться і про міжнародну фінансову допомогу МВФ і ЄС для рефінансування українських банків. Однак звернення до прокуратури і безліч депутатських звернень ігноруються. Під час конфіденційної зустрічі з колишнім генеральним прокурором він дав зрозуміти, що залучені в корупційну діяльність особи перебувають під протекцією президента Порошенка. Тому поки вони під його захистом - не варто сподіватися на серйозні розслідування", - заявив нардеп.

У публікації наголошено, що Валерія Гонтарева раніше співпрацювала з компаніями "з угруповання екс-президента Віктора Януковича і допомагала їм здійснювати підозрілі операції", а також налагодила бізнес на ліквідації українських банків.

"Мова йде, перш за все, про активи 80 українських банків, які переживали труднощі через фінансову кризу і під наглядом Нацбанку були ліквідовані, починаючи із середини 2014 року, за доволі підозрілих обставин. У Нацбанку це називали очищенням банківського сектору. Уцілілі активи під наглядом Нацбанку дуже дешево перепродали дружнім олігархам. Іноді колишнім власникам банків вдавалося зберегти активи, перш ніж їхні структури потрапляли "під опіку" Нацбанку. Я впевнений, вони за це дякували (керівництво НБУ) грошовими відкатами. Це такий собі український Вотергейт", - говорить Сергій Тарута.

Депутат розповів виданню Trend, що корупція керівництва Національного банку руйнує економіку України сильніше, ніж війна на сході країни.

"Довіра населення до українських банків повністю втрачена. Тому українці радше триматимуть удома 80 мільярдів доларів готівкою, ніж підтримуватимуть економіку. А в рейтингу Економічного форуму в Давосі українська банківська система перебуває на останньому 140 місці", - йдеться в матеріалі.

Нагадаємо, в листопаді Сергій Тарута передав інформацію про зловживання керівництва Нацбанку в Національне антикорупційне бюро України. "Це була розмова. Було бажання детектива докладно розібратися в суті звинувачень. Також я повідомив, що є реальні порушення і Гонтаревої, і Рожкової (заступниця голови НБУ) закону про протидію корупції, що кваліфікується як конфлікт інтересів, а це вже кримінальна стаття", - зазначив нардеп.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram