ГоловнаЕкономікаФінанси

Рада НБУ затвердила грошово-кредитну політику на 2017 рік

Пріоритетною метою Нацбанку визначено цінову стабільність.

Рада НБУ затвердила грошово-кредитну політику на 2017 рік
Заседание совета НБУ
Фото: Julia Berezovska/ Press office NBU

Рада Нацбанку в середу затвердила основні положення грошово-кредитної політики на 2017 рік і середньострокову перспективу. Про це повідомив голова Ради Богдан Данилишин.

Рада визнала пріоритетною метою забезпечення цінової стабільності. Пріоритетом діяльності правління НБУ має стати зниження інфляції до однозначного показника й утримання її на такому рівні в середньостроковій перспективі.

Національний банк також повинен сприяти фінансовій стабільності, в тому числі банківської системи, за умови, що це не перешкоджає досягненню пріоритетної мети.

Крім того, НБУ доручено сприяти дотриманню стійких темпів економічного зростання і підтримувати економічну політику уряду України, якщо це не перешкоджає досягненню цілей щодо цінової і фінансової стабільності.

Рада Нацбанку підтвердила збереження режиму плаваючого обмінного курсу.

"Це не означає його неконтрольованість. Адже усунення надлишкових курсових коливань - це передумова і цінової, і фінансової стабільності. При цьому з часом планується, що вплив Національного банку на обмінний курс буде винятково опосередкованим шляхом застосування ринкових механізмів, таких як відсоткова політика. Роль валютних інтервенцій поступово скорочуватиметься в міру зняття адміністративних обмежень і поглиблення валютного ринку. Процес валютної лібералізації повинен бути поступовим, щоб не нашкодити виконанню цілей щодо цінової і фінансової стабільності", - повідомляється на сторінці Данилишина в фейсбуці.

Нагадаємо, в листопаді свій проект з приводу грошово-кредитної політики Раді НБУ представило правління регулятора. Документ опубліковано на сайті НБУ. Зміст документа не влаштував деяких членів ради, в тому числі його голову Богдана Данилишина. Тому в четвер, 15 грудня, в Раді з'явився альтернативний проект від Данилишина.

У підсумку Рада домовилася зробити третій, компромісний варіант.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram