ГоловнаЕкономікаДержава

Рада внесла зміни в Податковий кодекс під бюджет-2017

Частина депутатів звинуватили керівництво парламенту у фальсифікації законопроекту.

Рада внесла зміни в Податковий кодекс під бюджет-2017
Фото: www.mukachevo.net

Верховна Рада вночі 21 грудня ухвалила в другому читанні і в цілому законопроект №5368 про внесення змін у податкове законодавство в частині адміністрування податків і повноважень Державної фіскальної служби. За нього проголосували 240 народних депутатів.

Під час представлення законопроекту в першому читанні повідомляли, що він позбавляє Фіскальну службу основних інструментів для системної корупції. Серед іншого, йшлося про ліквідацію податкової міліції і створення фінансової поліції, яка перебуватиме в підпорядкуванні Мінфіну; передачу адміністрування баз даних від Державної фіскальної служби до Міністерства фінансів (у другому читанні цю норму скасували на вимогу податкового комітету Ніни Южної); законодавче закріплення функціональних можливостей електронного кабінету платника податків.

Вносяться зміни в розділ про адміністрування ПДВ, у тому числі передбачено об'єднання двох реєстрів на відшкодування ПДВ; поліпшення процедури реєстрації податкових накладних для мінімізації відтоку обігових коштів; виявлення схем перепродажу податкового кредиту з метою ухилення від сплати ПДВ.

Однак під час розгляду законопроекту в другому читанні виник скандал, оскільки деякі депутати заявили, що його сфальсифікували. Нібито депутати голосували в першому читанні за законопроект у редакції уряду, але поправки вносилися до законопроекту в редакції профільного комітету.

"Я не знаю випадку, коли у другому читанні голосувався б закон, який не був проголосований у першому читанні", - заявив нардеп Віктор Пинзеник (БПП).

"Сюди потрібно запрошувати керівника НАБУ і надягати кайданки на тих, хто сфальсифікував закон. Це голова Верховної Ради!" - підтримав його нардеп Сергій Соболєв ("Батьківщина").

У документі, за який голосували депутати, також були дві поправки з однаковим номером, одна з яких була скопійована з одного з проектів, проголосованих раніше.

Це четвертий законопроект із так званого бюджетного пакету, необхідного для затвердження держбюджету на 2017 рік.

6 грудня було ухвалено в цілому законопроект №5130, який передбачає підвищення мінімальної зарплати до 3200 гривень, 20 грудня - законопроект №5131, який перекладає на місцеву владу частину витрат держбюджету, і законопроект №5132 про підвищення акцизів на алкоголь і цигарки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram