ГоловнаЕкономікаБізнес

Держава має ініціювати діалог з бізнесом у питаннях громадського здоров'я, - експерти

Бізнесу має стати вигідним виробництво корисної або менш шкідливої продукції.

Держава має ініціювати діалог з бізнесом у питаннях громадського здоров'я, - експерти
Фото: ukranews.com

Держава повинна стати ініціатором відкритого діалогу з виробниками товарів масового споживання у вирішенні питань громадського здоров'я. Про це заявили експерти у рамках дискусійної панелі в Києво-Могилянській академії на тему міжсекторального партнерства як ефективної стратегії суспільного здоров'я, пишуть "Українські новини".

Основним завданням в рамках діалогу "держава-бізнес", яке повинне стояти перед компаніями-виробниками - турбота про своїх споживачів, у тому числі - виробництво корисніших продуктів або пропозиція альтернативи шкідливих продуктів. Роль держави в цьому процесі - продумати і запропонувати ефективну програму стимулювання і регулювання бізнесу у цій сфері.

"Стимулювання соціальної відповідальності бізнесу за свою діяльність і вплив на суспільство змінить негативну тенденцію зростання неінфекційних захворювань. З кожним роком в Україні зростає кількість людей, які страждають від серцево-судинних, онкологічних захворювань. Державно-приватне партнерство, спрямоване на скорочення шкоди і, як наслідок, зниження факторів ризику для здоров'я людей, призведе до покращення показників суспільного здоров'я через зміну умов життя", - прокоментувала Зоряна Черненко, доцент Національного університету "Києво-Могилянська академія", доктор правових наук, головний експерт медичної групи Реанімаційного пакету реформ.

Зі свого боку Дмитро Рафаель, керівник громадської організації "Нові технології для здоров'я", підкреслив, що бізнесу має стати вигідним виробництво корисної або, принаймні, менш шкідливої продукції.

"Стимулювання бізнесу до формування менш шкідливої ринкової пропозиції є розумною міжсекторальною стратегією, оскільки вона передбачає скорочення ризиків для здоров'я через зміну умов життя. Така політика передбачає залучення бізнесу, для якого скорочення рівня шкоди має стати ринковим інтересом і прибутковою справою, що зі свого боку гарантуватиме ефективність і тривалість змін. Якщо компанії-виробники відзначать вигоду від "зниження шкоди", зміниться їхня ринкова пропозиція, що поступово призведе до нових умов життя населення і таким чином - зміцнення суспільного здоров'я", - резюмував експерт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram