ГоловнаЕкономікаДержава

Переговори про "відкрите небо" з ЄС зрушили з мертвої точки

Володимир Омелян очікує підписання угоди наступного року.

Переговори про "відкрите небо" з ЄС зрушили з мертвої точки
Владимир Омелян
Фото: mtu.gov.ua

Великобританія погодилася відновити переговори з Іспанією з приводу угоди про єдиний авіаційний простір України і ЄС, стверджує міністр інфраструктури України Володимир Омелян.

Як повідомляють на сайті міністерства, Омелян побував у Мадриді та Лондоні для консультацій.

"Я прийняв рішення особисто провести консультації з офіційним Мадридом і Лондоном для того, щоб чітко донести меседжі з боку України, що ця угода давно вже переросла формат технічної і набула політичного звучання. Як і питання надання Україні безвізового режиму, питання відкритого неба між Україною і ЄС є надзвичайно гострим. Приємно, що обидві столиці з розумінням ставляться до цієї ситуації. Важливо, що офіційний Лондон погодився відновити переговори з Іспанією з цього приводу. Ця інформація була донесена мною до Єврокомісії, я сподіваюся, що ми зможемо в цьому трикутнику з залученням України найближчим часом дійти компромісу, щоб у 2017 році цю угоду було підписано", - заявив Омелян.

Нагадаємо, Україна веде переговори про єдиний авіаційний простір з Європейським Союзом з грудня 2007 року. Очікується, що така угода допоможе знизити ціни на авіаквитки.

Угоду про "відкрите небо" парафували на Вільнюському саміті 29 листопада 2013 року. Планували, що остаточно угоду підпишуть у 2014 році. Однак питання відклали через суперечку між Іспанією і Великобританією щодо формулювання в цій угоді статті про територіальну приналежність аеропорту Гібралтар. Рішення Британії вийти з ЄС ускладнило перемовини.

Щоб обійти перешкоду, яка блокує підписання договору про "відкрите небо" між Україною і ЄС, Мінінфраструктури вирішило підписувати відповідну угоду з кожною країною окремо.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram