ГоловнаЕкономікаФінанси

Дубілет назвав перебільшеною оцінку інсайдерських кредитів ПриватБанку

"Я розумію бажання сказати, що всі проблеми пов'язані з акціонерами, але це не зовсім так".

Дубілет назвав перебільшеною оцінку інсайдерських кредитів ПриватБанку

Колишній голова правління ПриватБанку Олександр Дубілет назвав перебільшеною оцінку інсайдерських кредитів ПриватБанку, яку сьогодні оприлюднила голова НБУ Валерія Гонтарева. "Цифри 97% - це перебільшення", - сказав він на прес-конференції в Дніпрі.

"Що сталося з портфелем банку за ці два роки? Фактично в доларовому обчисленні портфель зменшився вдвічі. Було повернуто дуже багато кредитів. Якщо подивитися на те, які в нас були депозитні відтоки, [то вони становили] близько 70 млрд гривень. Для того, щоб триматися в умовах відтоку депозитів, ми скорочували наш кредитний портфель. І, звичайно ж, гасили найкращі кредити. Загалом у низці випадків банк став власником закладеного майна. І через цю процедуру став пов'язаною особою з позичальником", - повідомив він.

"Я розумію бажання регулятора сказати, що всі проблеми пов'язані з акціонерами. Звичайно ж, це не зовсім так. Оголосити це можна, але ця позиція не витримує не тільки судового розгляду, вона логічного розгляду не витримує", - додав Дубілет.

При цьому він заявив, що це вже питання історії, а зараз головне завдання - зробити так, щоб банк перейшов до нового власника з якомога меншою кількістю проблем.

Також Дубілет зазначив, що Національний банк змінив порядок обліку кредитних ризиків, що теж вплинуло на якість портфеля ПриватБанку. "Відповідно до цього порядку, не всі типи застав, які приймалися раніше як застави, враховуються сьогодні в новій інструкції. Ось у цьому основна проблема розбіжності між тим, як оцінюють міжнародні аудитори станом, скажімо, на 1 січня 2016 року і як це становище оцінює Нацбанк за інструкцією, яка буде діяти з 1 січня 2017 року", - сказав колишній голова правління ПриватБанку.

Нагадаємо, 19 грудня в ПриватБанк введено тимчасову адміністрацію, яка пропрацює три дні. Після цього банк буде націоналізований за рахунок конвертації випущених Мінфіном ОВДП у капітал фінансової установи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram