ГоловнаЕкономікаФінанси

Гонтарева: у ПриватБанку була "дірка" в 148 млрд гривень

Понад 97% корпоративного портфеля складали інсайдерські кредити.

Голова Національного банку Валерія Гонтарева заявила, що ПриватБанк націоналізували у зв'язку з тим, що його капітал на 148 млрд гривень менший від необхідного.

Про це вона сказала на брифінгу в понеділок.

"Понад два роки тому Національний банк почав щонайретельнішу за всю історію українського банківського сектору діагностику якості активів і необхідності в докапіталізації банків. На сьогодні завершилося вже 60 стрес-тестів найбільших фінансових установ, які становлять 98% нашої банківської системи. Інспекційні перевірки НБУ виявили нестачу капіталу ПриватБанку. На 1 квітня 2015 року вона становила 113 млрд гривень", - повідомила Гонтарева.

За її словами, до цього призвела криза в українській економіці і неправильна кредитна політика ПриватБанку.

"Понад 97% корпоративного портфеля, який становив 150 млрд гривень на 1 квітня 2015 року, були кредити, пов'язані з акціонерами компанії", - повідомила Гонтарева.

Менеджмент банку склав план докапіталізації і скорочення інсайдерських кредитів. Акціонер банку надав особисту гарантію за цією програмою, але виконати її не вдалося.

"За останній рік Національний банк провів понад 30 зустрічей з власниками та керівництвом фінансової установи. Національний банк неодноразово продовжував термін докапіталізації. У результаті станом на 1 грудня 2016 року нестача в капіталі банку зросла до 148 млрд гривень, а ліквідність банку істотно знизилася. Банк майже рік не виконував нормативу обов'язкового резервування, а прострочена заборгованість перед регулятором за стабілізаційними кредитами склала 14 млрд гривень, загальна заборгованість - 19 млрд гривень", - повідомила вона.

Гонтарева запевнила, що тепер ситуація перебуває під контролем. Національний банк надасть ПриватБанку всі необхідні кошти для виплат вкладникам.

Нагадаємо, уряд України 18 грудня ухвалив рішення про націоналізацію ПриватБанку. Найбільший банк країни перейде у стовідсоткову державну власність.

Найбільшими акціонерами ПриватБанку були дніпропетровські бізнесмени Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram