ГоловнаЕкономікаДержава

Росія вимагатиме від України зняти штраф з "Газпрому" на переговорах у Брюсселі

Це нібито має стати умовою підписання додаткової угоди.

Росія вимагатиме від України зняти штраф з "Газпрому" на переговорах у Брюсселі
Фото: EPA/UPG

На тристоронніх переговорах щодо газу в Брюсселі Росія може порушити питання про скасування штрафу в розмірі 172 млрд гривень, який в Україні наклали на "Газпром".

Про це пише російська газета "Коммерсантъ".

У п'ятницю, 9 грудня, напередодні переговорів щодо газу між Росією, Україною і ЄС, які пройдуть у Брюсселі після більш ніж річної паузи, Київ для відновлення покупки російського газу має намір наполягати, щоб Москва підписала додаткову угоду до контракту з "Газпромом", яка скасувала би принцип take-or-pay.

За словами джерел газети, російська сторона, своєю чергою, в обмін на підписання додаткової угоди може, зокрема, порушити питання про скасування штрафу.

"Газпром", зазначає газета, вважає штраф повністю незаконним, однак спроби Києва домогтися стягнення штрафу в тих країнах, де в російської компанії є майно, "можуть спричинити багато неприємностей".

У тристоронніх переговорах 9 грудня візьмуть участь голова Міненерго Росії Олександр Новак і заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв, міністр енергетики України Ігор Насалик і голова "Нафтогазу України" Андрій Коболєв. Як наголошував раніше віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович, для ЄС ціль переговорів - забезпечення "передбачуваності та стабільності поставок газу під час зимового сезону".

Нагадаємо, штраф на "Газпром" накладено за зловживання монопольним становищем на ринку транзиту природного газу через українську газотранспортну систему в 2009-2015 роках.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram