ГоловнаЕкономікаФінанси

Екс-власник "Михайлівського": у колишніх вкладників банку вкрали 230 млн грн

Екс-власник "Михайлівського": у колишніх вкладників банку вкрали 230 млн грн
Фото: wikimapia.org

Колишній власник банку "Михайлівський" Віктор Поліщук заявив, що у вкладників установи "під чітким керівництвом" Національного банку вкрали 230 млн гривень.

Про це пише "Цензор" із посиланням на інтерв'ю Поліщука виданню "КиевВласть".

Поліщук стверджує, що вийшов з числа співвласників "Михайлівського" 19 травня 2016 року, і кінцевим покупцем банку був і залишається бізнесмен Борис Кауфман. Поліщук наполягає, що керівництво НБУ знало про його відхід з "Михайлівського" до оголошення банку неплатоспроможним, про що свідчать документи про вихід зі складу засновників. "6 травня, - розповів в інтерв'ю Поліщук, - я підписав папір про вихід зі складу засновників. І в зв'язку з травневими святами закрили операцію вже 19 травня. Саме в цей день я офіційно вийшов зі складу засновників, а Ігор Дорошенко перейшов фактично головою правління банку Platinum".

Цинізм нинішньої ситуації, стверджує екс-співвласник банку "Михайлівський", у тому, що 11 тисяч осіб (а це кредитний портфель "Михайлівського", який перейшов у банк Platinum), зараз платять усі свої зобов'язання на рахунки юридичних осіб, відкриті з самого початку, в тому числі в банку Platinum. "Усі ці люди гасять свої борги за споживчими кредитами, мікрокредитами, картками з відсотками. Але на сьогодні жодної копійки ні банк Platinum, ні афільовані з ним особи депозитника не виплатили. Уже вкрадено 230 млн гривень під "чітким керівництвом" НБУ", - заявив Поліщук. За умовами договору продажу, ці гроші (надходження з відсотками) повинні були перейти всім клієнтам-депозитника. Цього зроблено не було.

Банкрутство банку "Михайлівський" стало одним із найгучніших на українському фінансовому ринку. Вкладники досі влаштовують у Києві серію акцій протесту, і 15 листопада 2016 року ВРУ підтримала законопроект, який регламентує принципи захисту ошуканих вкладників банків. Цей закон дозволить отримати компенсації і тим, хто довірив свої гроші банку, і пов'язаним із ним фінансовим компаніям.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram