ГоловнаЕкономікаБізнес

РПР вважає підвищення акцизів не найбільшою проблемою алкогольної галузі в Україні

"Я за те, щоб галузь розвивалася нормально. Але я проти, коли в нас пиво коштує дешевше від молока".

РПР вважає підвищення акцизів не найбільшою проблемою алкогольної галузі в Україні
Илья Несходовский
Фото: Макс Требухов

Реанімаційний пакет реформ вважає, що заплановане на 2017 рік зростання акцизів - це не найбільша проблема алкогольної галузі в Україні.

Про це на круглому столі в Інституті Горшеніна сказав Ілля Несходовський, експерт групи "Податкова реформа" Реанімаційного пакету реформ.

"Я за те, щоб алкогольна галузь розвивалася нормально. Я за те, щоб не було бар'єрів у вигляді необґрунтованих регулятивних актів. Але я категорично проти, коли в нас алкоголь, зокрема пиво, коштує дешевше від молока. Це велика проблема, тому що коли починається споживання дітьми та підлітками, коли Україна в показниках споживання алкоголю перебуває на перших місцях, це проблема, яку потрібно вирішувати", - повідомив він.

"Підвищення акцизів на 20% порівняно з індексом інфляції не є настільки проблемним для алкогольної галузі. У неї дійсно є проблеми, але вони пов'язані здебільшого з порядком сплати акцизів. Продукція маркується, необхідно купувати марки. Моментом сплати акцизу є момент наклейки акцизної марки на алкогольну продукцію. Це призводить до того, що ви ще не отримали кошти від реалізованої продукції, а вже повинні власні гроші проінвестувати. Це нелогічна проблема", - заявив експерт.

За його словами, на розгляд депутатів винесено законопроект №5368, який частково вирішує цю проблему. Пропонується встановити, що термін сплати акцизів - це п'ять робочих днів з моменту наклеювання марки на продукцію. При цьому Несходовський вважає, що потрібно піти ще далі.

"Ми повинні прирівняти порядок сплати акцизів до того, як платиться ПДВ. Для реєстрації податкової накладної дається 15 календарних днів. Вважаю, що логічно буде прирівняти один непрямий податок до іншого і платити акциз не протягом 5 робочих днів, а протягом 15 календарних днів. Це дозволить поліпшити фінансове становище цієї галузі", - сказав він.

Друга проблема галузі, яку бачить РПР, - це монополія "Укрспирту".

"Потрібно не тільки приватизувати цей напрямок, а максимально лібералізувати, щоб не було можливості випускати контрафактну продукцію. Зараз є заводи, які перебувають у стані банкрутства, а насправді продовжують випускати продукцію", - підкреслив він.

Третя проблема, вирішення якої в РПР вважають неочевидним, - це роздрібний акциз на алкоголь.

"Тут дійсно є проблема. Він становить 5%, це джерело для наповнення місцевих бюджетів. Але обсяг надходження не є значним, а податок створює проблеми, які пов'язані зі збільшенням тіньового сектору: продаж відбувається без реєстратора розрахункових операцій. І держава повинна приймати рішення: або посилювати контроль, або визнати, що цей інструмент не працює якісно", - сказав він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram