ГоловнаЕкономікаБізнес

Ринок міжнародного працевлаштування в Україні повинен стати легальним і безпечним Пресс-релиз

23 листопада 2016 року в агентстві "Укрінформ" відбувся круглий стіл на тему "Міграційні процеси: Україна-Польща", який проводила Всеукраїнська асоціація компаній із міжнародного працевлаштування. У ньому взяли участь провідні фахівці в цій галузі з обох країн. Обговорювалися питання захисту прав українських трудових мігрантів у Польщі і методи боротьби з шахраями, які оперують на ринку міжнародного працевлаштування в Україні.

Ринок міжнародного працевлаштування в Україні повинен стати легальним і безпечним
Фото: oreninform.ru

"На жаль, сьогодні продовжує працювати багато недобросовісних агентств з працевлаштування як в Україні, так і в Польщі. З наших безробітних беруть гроші за якісь додаткові медогляди, які роботодавців у Польщі насправді не цікавлять. Загальне невігластво українців у питаннях міжнародного працевлаштування дає чималі можливості шахраям. У нас офіційно в 2015 році через посередників поїхали працювати за кордон 76 тисяч осіб, з них у Польщу - 3000. "Ми добре розуміємо, що в реальності ці цифри набагато більші. Тобто питань і схем дуже багато, і нам усім разом потрібно з цим боротися", - заявив заступник голови Державної служби зайнятості України Сергій Кравченко.

"У Польщі перебуває декілька десятків тисяч українських студентів, які пов'язують своє майбутнє з польським ринком праці. Що стосується потреб, вони вже на сьогодні є великими. У 2015 році було видано дозволів на працевлаштування у польських роботодавців понад 780 тис. і 98% з них для працівників з України. Польська економіка інтенсивно розвивається, зростає. У нас рівень безробіття становить 8,3%. Це один із найнижчих, а може, і найнижчий рівень в Європі, і перспективи потреби в робочій силі зростають більш ніж у геометричній прогресії. В ситуації, коли польський уряд зараз зменшив пенсійний вік для своїх громадян, потреба в працівниках буде тільки зростати", - заявив Яцек Пєхота, голова Польсько-української Господарчої палати і колишній міністр економіки і праці Польщі.

"Сьогодні в Польщу їдуть на роботу багато українців, яких приваблюють умови працевлаштування в цій країні. І це - об'єктивний процес, який не залежить від рівня економічного розвитку в країні. Але великий відсоток працівників стає жертвами шахраїв, які панують на українському ринку міжнародного працевлаштування. З іншого боку, польські роботодавці зацікавлені в українських працівниках, хочуть бачити в себе на роботі наших співвітчизників і відзначають їхню працьовитість і самостійність. Потрібно зробити ринок міжнародного працевлаштування легальним і безпечним для наших громадян, захистити права працівників", - зазначив Василь Воскобойник, президент Всеукраїнської асоціації компаній із міжнародного працевлаштування.

"У Польщі є три проблеми, пов'язані з демографією. Перша проблема - це низька народжуваність, яка зараз становить 1,3 дитини на одну жінку, а потрібно було б мати цифру не менш ніж 2,15 для стабілізації демографічного стану. Друга проблема - це те, що понад 2 млн польських громадян виїхали працювати за кордон. Це сталося після того, як Польща стала членом ЄС, і потрібно заохочувати цих людей, щоб хоча б частина з них повернулася до Польщі. І третій аспект - це контрольована міграція до Польщі - нам потрібні працівники з культурно близьких країн, зокрема з України", - заявив Цезар Казьмерчак, президент спілки підприємців і роботодавців Польщі.

Всеукраїнська асоціація компаній із міжнародного працевлаштування (ampua.org) є неприбутковою громадською організацією, яка займається питаннями і проблемами, пов'язаними з працевлаштуванням за кордоном громадян України. Членами асоціації є незалежні приватні компанії, що надають послуги в сфері міжнародного працевлаштування. Асоціація була створена заради координації зусиль усіх учасників ринку працевлаштування за кордоном і ефективного захисту інтересів українських працівників, які планують шукати роботу за межами України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram