ГоловнаЕкономікаДержава

Fitch поліпшило рейтинги України

Країна вибралася з рівнів, що позначають значний кредитний ризик.

Fitch поліпшило рейтинги України
Фото: sostav.ru

Рейтингове агентство Fitch 11 листопада підвищило довгостроковий рейтинг України в іноземній і національній валютах до рівня "В-" з "ССС". При цьому прогноз рейтингу стабільний, повідомляють на сайті Fitch.

Рейтинг рівня "B" свідчить про те, що ризик дефолту існує, але емітент має певний запас міцності. Фінансові зобов'язання в цей час він виконує. Можливості для подальших виплат можуть знизитися в разі погіршення економічної ситуації.

Агентство зазначає, що золотовалютні резерви України за останні 10 місяців зросли на 2 млрд, до 15,5 млрд доларів. Їхній обсяг покриває близько 3,5 місяця імпорту.

При цьому суми виплат за зовнішніми боргами в цей час є підйомними для України. Тоді як ризики за внутрішнім боргом обмежені, оскільки 91% облігацій зараз у Національному банку або державних комерційних банках. Для покриття короткострокових розривів Україна має суму, еквівалентну близько 1,5 млрд доларів, у Державному казначействі.

Fitch відзначає також поліпшення якості макроекономічної політики за рахунок підвищення гнучкості обмінного курсу і жорсткої грошово-кредитної політики. Макроекономічна стабільність України покращилася, навіть незважаючи на затримку з отриманням третього траншу Міжнародного валютного фонду. Зокрема, наголошують на швидкому зниженні інфляції, уповільненні темпів падіння курсу гривні і відновленні економічного зростання.

При цьому агентство підкреслює, що подальші затримки з отриманням нового траншу МВФ або припинення програми може призвести до зниження рейтингу України. Також ризиком є зовнішні шоки, які можуть послабити макропоказники України або її фіскальну і зовнішню позиції. З іншого боку, якщо країна далі нарощуватиме свої резерви і покращуватиме макропоказники, Fitch розглядатиме можливість підвищення рейтингу України.

Нагадаємо, що рейтинг України за версією Standard & Poor's перебуває на рівні "В-/В", а за версією Moody's - на рівні Caa3.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram