ГоловнаЕкономікаБізнес

НАБУ запропонувало судити президента авіакомпанії МАУ

Йому закидають несплату майже 150 млн гривень у держфонд.

НАБУ запропонувало судити президента авіакомпанії МАУ
Юрий Мирошников
Фото: nv.ua

Національне антикорупційне бюро 10 листопада передало на погодження до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури повідомлення про підозру президенту авіакомпанії МАУ, головному бухгалтеру МАУ і колишньому керівнику Державіаслужби.

Згідно з повідомленням НАБУ, в 2014-2015 роках керівництво МАУ за сприяння посадових осіб Державіаслужби України незаконно заволоділо коштами державного спецфонду фінансування витрат на авіаційну діяльність та участь України в міжнародних авіаційних організаціях (ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу).

Усі авіакомпанії платять збір у цей фонд за перевезених пасажирів і вантажі. Однак МАУ, яка стягувала ці гроші з клієнтів, у фонд їх не переказувала. За два роки несплата становить 147 млн гривень.

За версією слідства, колишній голова Державіаслужби сприяв розкраданню грошей, дозволивши перевізнику отримувати нові напрямки перевезень, незважаючи на борги перед фондом.

Максимальна санкція за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу - позбавлення волі на 12 років із конфіскацією.

Нагадаємо, президентом МАУ є Юрій Мірошников, а посаду голови Державіаслужби з березня 2014 року по вересень 2015 року очолював Денис Антонюк. У вересні 2016 року НАБУ передало до Солом'янського районного суду Києва кримінальне провадження проти нього за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу - зловживання службовим становищем.

Йому закидають завдання збитків авіакомпанії UM Air на суму понад 750 тисяч гривень у зв'язку зі скасуванням двох авіарейсів за маршрутом "Київ - Тегеран - Київ". Слідство вважає, що рішення було прийнято на користь авіакомпанії МАУ.

"Міжнародні авіалінії України" займають домінуюче становище на вітчизняному ринку авіаперевезень. МАУ контролює Ігор Коломойський.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram