ГоловнаЕкономікаФінанси

Гонтарева заявила про загрозу не одержати четвертий транш МВФ цього року

"Якщо ми не отримуємо наступний транш, то в нас резерви починають танути на очах".

Гонтарева заявила про загрозу не одержати четвертий транш МВФ цього року
Валерия Гонтарева
Фото: НБУ/flickr.com

Голова Національного банку Валерія Гонтарева заявила, що Україна цього року може не дочекатися четвертого траншу від Міжнародного валютного фонду.

"Наш базовий сценарій передбачає, що ми отримуємо $1,3 мільярда цього року, але ризики того, що ми його не встигнемо отримати цього року, є", - сказала Гонтарева в інтерв'ю Reuters.

За словами голови НБУ, перешкодою для позитивного вирішення може стати зволікання Верховної Ради з ухваленням збалансованого бюджету, реформуванням пенсійної системи, проведенням земельної реформи.

"Якщо ми не отримуємо наступний транш і $700 мільйонів макрофінансової допомоги ЄС, у нас резерви практично залишаються на поточному рівні $15,5 мільярда - це 3,7 місяця покриття імпорту", - сказала Гонтарева. У такому разі під загрозою опиняться прогноз збільшення резервів до $23,1 млрд наступного року і валютна лібералізація.

Гонтарева закликала не плекати ілюзій, що Україна може обійтися без міжнародної допомоги. "Якщо ми не отримуємо наступний транш, то в нас резерви починають танути на очах. І те, що ми робили останні 2,5 року - коли ми стабілізували ситуацію, ростили наші резерви, забезпечували макроекономічну стабільність - усе це на наших очах починає випаровуватися", - попередила вона.

"Українська економіка дуже маленька і відкрита, дуже залежить від експорту, від ринків commodities, тому я хотіла б, щоб ні в кого не залишалося сумнівів, що для фінансової стабільності нам необхідно продовжувати співпрацю з МВФ й іншими нашими донорами", - сказала Гонтарева.

Нагадаємо, Україна відновила співпрацю з МВФ за чотирирічною програмою розширеного фінансування (EFF) з обсягом фінансування $17,5 млрд у вересні цього року. Рада директорів Фонду 14 вересня повідомила про завершення другого перегляду програми співпраці з Україною і прийняла рішення виділити Києву третій кредитний транш у розмірі $1 млрд. Два попередні транші Україна отримала 2015 року.

До кінця року Україна очікує ще одного перегляду програми реформ і виділення до грудня четвертого траншу обсягом $1,3 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram