ГоловнаЕкономікаДержава

​Демчишин вважає реальною повну енергетичну незалежність України від РФ через 2-3 роки

"Якщо принципово займатися цим питанням, то це питання 2-3 років максимум".

​Демчишин вважає реальною повну енергетичну незалежність України від РФ через 2-3 роки
Министр Владимир Демчишин

В України достатньо внутрішніх ресурсів, щоб досягти енергетичної незалежності від Росії. При необхідності цієї мети можна досягти максимум за 2-3 роки. Про це заявив екс-міністр енергетики і вугільної промисловості Володимир Демчишин в ефірі телеканалу NewsOne, який присвячено питанню енергетичної незалежності України.

"З погляду енергетики, дійсно, ми купуємо і газ, і іноді балансуємо електричною енергією, і закуповуємо досить великі обсяги ядерного палива. Але ці питання можна вирішити - у нас достатньо ресурсу. Якщо принципово займатися цим питанням, то це питання 2-3 років максимум", - сказав Демчишин, зазначивши, що Росія - це сусід України, з яким доведеться так чи інакше жити.

На думку екс-міністра, питання в тому, наскільки Україна буде залежати від Росії. Він упевнений, що якщо сьогодні припинити всі відносини з Росією в енергетичній галузі, Україні буде дуже важко. Тому, на думку Демчишина, треба виважено підходити до цього питання. Але при цьому українці повинні дбати лише про свої інтереси у відносинах з російськими монополістами.

"Ми дійсно маємо дуже багато спільних інтересів. Але ми повинні отримувати за ринковою ціною ті ресурси, які нам потрібні. Під час війни, звичайно, держава може приймати принципове рішення пріоритетів - накладати санкції, не купувати енергоносії, але я особисто переконаний, що потрібно виважено підходити до цього питання. Мені здається, що ситуація дуже проста - ми повинні дбати лише про свої інтереси", - цитує Демчишина "Главком".

Відповідаючи на питання, скільки коштувала Україні незалежність від Росії, Демчишин сказав, що за "дешевий газ" насправді нам завжди доводилося доплачувати.

"Залежність від Росії завжди була пов'язана з певними умовами, які були десь дрібним шрифтом прописані або під столом. Наприклад, ми були змушені купувати ядерне паливо або десь в інших місцях віддавали якісь політичні інтереси. Ми отримували як би дешевий газ від Росії, але зате іноземні війська були на території України в Криму. І сьогодні ми бачимо, до чого це призвело. Я переконаний, що це ще не кінець, але тимчасовий результат є", - зазначив Володимир Демчишин, говорячи про відносини між двома країнами.

Екс-міністр переконаний, що коли хтось нав'язує Україні свою думку і змушує приймати невигідні для країни рішення, це не незалежність, до якої вона прагне.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram