ГоловнаЕкономікаФінанси

У НБУ прокоментували запуск внутрішньодержавної платіжної системи

Зауважень у регулятора не виникло.

У НБУ прокоментували запуск внутрішньодержавної платіжної системи
Фото: forbes.net.ua

У Національному банку України позитивно ставляться до появи на ринку банківських послуг нових платіжних систем і намагаються видавати дозвільні документи у встановлені терміни, випливає зі слів заступника голови Нацбанку Якова Смолія, пише "Апостроф".

«Що більше платіжних систем, то більш конкурентоспроможний ринок. Ми не бачимо в цьому чогось поганого. Оскільки для власників - це бізнес, для населення - послуга. Тому ми всіляко підтримуємо такі починання тих чи інших компаній, - запевнив Смолій «Апостроф», відповідаючи на питання про можливість запуску внутрішньодержавної платіжної системи «Електрум Пеймент Систем» до кінця 2016 року. - У нас є певні терміни, протягом яких ми зобов'язані дати відповідь. Або в разі зауважень до тих, хто подає документи, їх додатково просять усунути чи уточнити. Тобто процес узгодження має обмежені терміни і ми намагаємося в ці терміни вкладатися».

«У принципі, ми документи вже дивилися. І в нас зауважень немає. А всі інші питання - коли система буде запущена, і інші нюанси - це більше Департамент платіжних систем знає», - повідомила головний економіст Департаменту фінансового моніторингу НБУ Наталія Лепестій.

Нагадаємо, в Україні до кінця 2016 року почне працювати внутрішньодержавна платіжна система "Електрум Пеймент Систем" , яка забезпечить миттєві грошові перекази по всій країні і дозволить 98,5% населення швидко здійснювати весь спектр платежів без банку і з мінімальною комісією. Другим етапом стане поява електронних грошей, емітентом яких є державний Укргазбанк. У цьому ж банку населення отримає можливість цілодобово здійснювати платежі в електронних гривнях і з реальним забезпеченням, робити грошові перекази, брати участь у мобільній комерції всіх операторів, а також у програмах лояльності з легальними фінансовими гарантіями. Е-гроші будуть запущені відразу після отримання дозвільних документів, які "Електрум Пеймент Систем" очікує від НБУ до кінця 2016 року. За словами економічного експерта Олександра Крамаренка, кілька фінансових компаній "стоять у черзі" на узгодження правил своїх власних платіжних систем. "Наприклад, мало не по півроку і більше чекають на рішення відповідного департаменту НБУ з приводу узгодження правил своїх платіжних систем ТОВ "Фінансова Компанія Юапей" і ТОВ "Електрум Пеймент Систем", - написав Крамаренко у своєму блозі

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram