ГоловнаЕкономікаДержава

Голові НБУ Гонтаревій довіряють 3,7% українців, - опитування

Відсоток довіри до комерційних банків не значно вищий.

Голові НБУ Гонтаревій довіряють 3,7% українців, - опитування
Фото: forbes.net.ua

Результати соціального опитування населення свідчать, що лише 3,7% довірили б свої заощадження голові Національного банку Валерії Гонтаревій як банкіру. Відповідні результати оголосили під час прес-конференції в середу голова правління Українського інституту соціальних досліджень ім. Олександра Яременка Ольга Балакірєва і директор центру "Соціальний Моніторинг" Дмитро Дмитрук, повідомляють "Українські новини".

"Сьогодні наше опитування присвячене наслідкам фінансової кризи. Якщо подивитися на динаміку, то можна побачити тренд, що недовіра зростає. Довіряють Нацбанку лиш 12%, тоді як не довіряє 81%. Баланс довіри є негативним і становить -68 процентних пунктів", - сказала Балакірєва.

За її словами, українським банкам довіряють менш ніж 15,5% населення країни, тоді як не довіряють цілі 77%, причому 47,4% повністю не довіряють.

При цьому Балакірєва додала, що більшість населення зазнали суттєвих втрат від девальвації гривні, що спричинило низку негативних наслідків: 96,4% населення зазначили, що зменшилася їхня купівельна спроможність; 91,6% пов'язали девальвацію гривні з труднощами у сплаті комунальних послуг; 89,5% відзначили знецінення своєї зарплати; 82% кажуть про знецінення пенсій і соціальних виплат. Лише 8,8% опитаних відповіли, що мають депозити в банках.

Згідно з опитуванням, оцінюючи діяльність НБУ, лише 7,4% опитаних сказали, що головний регулятор доклав достатньо зусиль для порятунку банків, які зараз перебувають на ліквідації.  Водночас Балакірєва додала, що баланс довіри до голови Національного банку Валерії Гонтаревої також є негативним і становить -77 п.п., лише 3,7% опитаних довірили б свої заощадження їй особисто.

При цьому, за словами Дмитрука, 58% опитаних зовсім не довіряють Гонтаревій, 25% радше не довіряють, 5% радше довіряють і лише 1% повністю довіряє голові НБУ.

Дмитрук додав, що аж 7% опитаних не знають, хто така Валерія Гонтарева.

Балакірєва зі свого боку зазначила, що Гонтарева особисто не має шансів повернути довіру до себе.

"У неї шансів повернути довіру немає. Якби її не знала половина населення, то шанси були б. А так її не знають менш ніж 10%, тож шансів немає", - сказала вона.

Стосовно довіри до банківської системи, то Балакірєва зазначила, що на цей момент населення просто змушене користуватися послугами банків через розвиток економіки.

Опитування населення проходило з 20 по 24 жовтня цього року в усіх областях України, крім тимчасово окупованих територій.

Усього опитано 1,5 тис. респондентів, стандарт відхилення при достовірних 95% і співвідношенні змінних від 0,1:0,9 до 0,5:0,5 становить 1,55-2,58%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram