ГоловнаЕкономікаФінанси

Гонтарева спростувала причетність до виведення коштів з України за часів Януковича

"Вважаю таке звинувачення нісенітницею".

Гонтарева спростувала причетність до виведення коштів з України за часів Януковича
Фото: Сергей Нужненко

Голова Національного банку Валерія Гонтарева спростувала свою причетність до виведення коштів з України за часів колишнього президента Віктора Януковича.

Про це йдеться в її заяві, оприлюдненій на сайті НБУ в п'ятницю.

Гонтарева підкреслила, що в ЗМІ з'явилася велика кількість хибних матеріалів про роль компанії ICU і її особисту роль під час операцій з купівлі восени 2013 року облігацій внутрішньої державної позики для компаній-нерезидентів.

Вона пояснила, що в жовтні 2013 року вийшла нова редакція закону "Про депозитарну систему України", яка зобов'язала учасників ринку оформляти всі договори купівлі-продажу ОВДП через ліцензованих брокерів. Тож коли Ощадному банку знадобилися послуги брокера, він звернувся до ICU, яка на той час багато років займала провідні позиції на ринку ОВДП. У 2012-2013 роках Ощадбанк купував у Мінфіну ОВДП на замовлення компаній-нерезидентів самостійно.

Ощадбанк зумів підтвердити походження коштів і проведення фінмоніторингу компаній-нерезидентів, усі документи були в порядку, тому ICU не мала підозр з приводу цих компаній.

Однак у середині 2014 року з'явилася інформація, що компанії-нерезиденти, на користь яких були здійснені угоди, можуть належати "злочинній владі", і Печерський суд Києва наклав арешт на їхні рахунки.

Цінні папери і гроші досі заблоковані і чекають на рішення Верховної Ради зі спецконфіскації.

"Станом на кінець вересня 2016 року на арештованих рахунках є 645,4 млн дол. США і 1,8 млн грн. Загальна номінальна вартість ОВДП, придбаних на користь цієї групи компаній, становить 981 млн дол. США. Зараз деякі політики звинувачують мене у сприянні виведенню коштів "злочинною владою". Вважаю таке звинувачення нісенітницею, адже ці кошти не виводилися за кордон, а інвестувалися у внутрішній державний борг - це пряма позика державному бюджету, яку державі, в разі прийняття закону про спецконфіскацію, не потрібно буде повертати. Хочу зазначити, що моя практична діяльність у компанії ICU головно була спрямована на управління активами. Я не була причетна безпосередньо до брокерської діяльності", - підкреслила Гонтарева.

Нагадаємо, що Гонтарева з 2007 по 2014 рік керувала компанією ICU.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram