ГоловнаЕкономікаФінанси

Гривня буде слабшати без інвестицій навіть при зростанні ВВП, - економіст

Зростання ВВП веде до зростання імпортних поставок, що збільшує дисбаланси в економіці. 

Гривня буде слабшати без інвестицій навіть при зростанні ВВП, - економіст
Фото: Надано автором

У І кварталі 2016 року, коли український ВВП у доларах все ще залишався нижчим від показників минулого року, імпорт несировинних товарів зростав у доларах на 5,5% у річному вираженні. А у ІІ кварталі зростання імпорту несировинних товарів прискорилося до 19%, пише головний економіст "Альфа-банк Україна" Олексій Блінов у статті  "Віз попереду коня: імпорт звівся став на ноги, а економіка - ще ні" на LB.ua.

"Через відновлення імпорту на тлі слабкого експорту зовнішній дефіцит знову зростає. І буде зростати. За нашими оцінками, у 2016 році дефіцит поточного рахунку досягне USD 2 млрд (2,3% ВВП). Очікування на 2017 рік - USD 3,1 млрд (3,4% ВВП). З практичного погляду це означає: гривня і далі буде відчувати невеликий девальваційний тиск. Не йдеться про нові обвали курсу, швидше  про плавне сповзання національної валюти вниз, як це вже було в поточному році ", - пише економіст.

Він зазначає, що багато ринків, що розвиваються, примудрялися одночасно і нарощувати дефіцит поточного рахунку, і зміцнювати власні валюти завдяки залученню капіталу з-за кордону. Проте в Україні цього не відбувається.

"У 2015-2016 роках близько 80-85% і без того мізерних прямих іноземних інвестицій - це докапіталізація банків (найчастіше безгрошовими операціями переведення боргу в капітал). Незважаючи на відкриття величезного європейського ринку і  робочу силу, яка сильно подешевшала, Україна так і не залучає інвестиції", - зазначає Олексій Блінов.

Для скорочення дисбалансів він радить зайнятися "вузькими місцями" в поставках української сировини, залученням інвестицій та приватизацією. Олексій Блінов також попереджає про спокусу роздути витрати бюджету 2017 року, що може підірвати макрофінансову стабільність.

Нагадаємо, на LB.ua вийшов експрес-аналіз проекту бюджету на 2017 рік.        

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram