ГоловнаЕкономікаБізнес

Кабмін запропонував підвищити акциз на сигарети

Ціновий розрив між дорогими і дешевими сигаретами збільшиться ще більше.

Кабмін запропонував підвищити акциз на сигарети

Кабінет Міністрів вніс у Верховну Раду законопроект №5132 "Про внесення змін до Податкового кодексу України", який підвищує ставку акцизного податку на тютюнові вироби.

Як зазначає "Ділова столиця", в разі ухвалення на 30% збільшиться ставка специфічного акцизного податку (з 318,26 грн до 413,74 грн за тисячу штук), а адвалорна ставка зросте з 12 до 15%.

Кабінет Міністрів у пояснювальній записці пояснює, що зараз ставки акцизного податку на тютюнові вироби в 6 разів нижчі, ніж мінімальні, встановлені Директивами для країн ЄС. "Збільшення ставок акцизного податку сприятиме наближенню до норм законодавства Євросоюзу, скорочення вживання шкідливих для здоров'я товарів", - вважає Мінфін України, який готував законопроект.

При цьому видання наводить коментар професора Національного університету харчових технологій Михайла Міненка, в якому йдеться, що ініціатива уряду призведе до збільшення цінового розриву між дорогими та дешевими сигаретами.

"Акцизний податок на тютюнові вироби є змішаним і складається з двох складових: специфічного компонента (фіксованої ставки) і адвалорного акцизу, що визначається у відсотках від максимальної роздрібної ціни, декларованої виробником для кожного окремого виду сигарет. Специфічний компонент однаковий для кожного виробника і, хоч і відчутний, але для кожного рівною мірою. Адвалорна ж частина акцизу - болюча для одних і практично непомітна для інших виробників тютюнових виробів. Просто тому, що вони її не платять. Адже адвалорний акциз не сплачується з тютюнових виробів вартістю до 15,4 грн" , - заявив Міненко.

Таким чином, від підвищення адвалорної ставки виграють виробники цигарок і дешевих сигарет без фільтра.

"Ну, ось, мабуть, і відповідь на запитання: "Навіщо Мінфіну підвищувати ставку адвалорного компонента? "При підвищенні адвалорної складової ціновий розрив між дорогими і дешевими сигаретами стає ще значнішим. Адже виробник дешевих тютюнових виробів, як уже було сказано, не платить адвалорний акциз, а виробнику дорогих сигарет доведеться платити ще більше. Точніше, не виробнику, а споживачеві дорогих сигарет. Він уже сьогодні платить на 20% більше акцизного податку (або понад 2,2 грн з кожної пачки сигарет), ніж споживач дешевших сигарет", - сказав Міненко.

"Ще трохи і їхні конкуренти - виробники дорогих сигарет (що генерують інші 90% тютюнового акцизу!) будуть узагалі витіснені з ринку. Чи виграє від цього державний бюджет? Зрозуміло, ні", - сказав він.

Міненко наголошує, що така державна політика безпосередньо впливає на здоров'я курців. "Адвалор не мотивує виробника підвищувати ціни на тютюнові вироби, тобто сигарети залишаються найбільш доступним "задоволенням", - сказав він.

Економіст також зазначає, що в Європі спостерігається інша тенденція - в період із 2010-го по 2016 рік 23 з 28 країн Євросоюзу знизили адвалор.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram