ГоловнаЕкономікаДержава

Система ProZorro стала обов'язковою до використання по всій Україні

В Україні завершується повний перехід на електронні публічні закупівлі.

Система ProZorro стала обов'язковою до використання по всій Україні

З 1 серпня електронна система держзакупівель ProZorro стала обов'язковою до використання по всій Україні.

Про це повідомляє офіційний сайт Міністерства економічного розвитку і торгівлі.

"З 1 серпня 2016 року в Україні завершується повний перехід на електронні публічні закупівлі через систему ProZorro. З квітня всі свої позапорогові тендери (від 200 тис. для товарів і послуг і від 1,5 млн грн для робіт) перевели центральні органи влади, великі державні підприємства і природні монополісти. А тепер використовувати ProZorro зобов'язані також місцеві органи влади, комунальні підприємства й інші організації, що використовують кошти платників податків", - наголошено в повідомленні.

Відтепер усі тендери, які перевищують порогові значення, повинні проводитися через ProZorro. Державний замовник спочатку завантажує в ProZorro тендерні заявки, оголошуючи таким чином закупівлю. Далі він відповідає на питання постачальників і проводить в електронній системі аукціон або іншу процедуру, передбачену законом "Про державні закупівлі".

Після визначення переможця замовник зобов'язаний завантажити в систему текст договору з постачальником. Крім того, в ProZorro можна відстежити ще й оплату договору, якщо вона здійснюється Державним казначейством.

Щодо допорогових закупівель (до 200 тис. грн на товари і послуги і до 1,5 млн грн на роботи), то використання ProZorro є "добровільним, але дуже бажаним", зазначають у МЕРТ.

"Система працювала в пілоті саме на допорогових закупівлях і довела свою надзвичайну ефективність - за рік пілотного проекту в ProZorro сума економії склала більш ніж 1 млрд гривень (загальна сума економії на сьогодні сягнула 2,6 млрд грн). Тому ми закликаємо всіх сумлінних державних замовників використовувати ProZorro ще й на допорогах. Це легко, зручно і вигідно", - зазначив заступник міністра економрозвитку і торгівлі Максим Нефьодов.

Нагадаємо, Верховна Рада 25 грудня 2015 року прийняла закон, що встановлює обов'язкове проведення всіх держзакупівель через систему ProZorro з 1 квітня 2016 року для міністерств і великих держкомпаній, а з 1 серпня - для всіх держкомпаній і держорганів. Очікується, що за підсумками 2016 року використання Prozorro дозволить заощадити близько 5 млрд гривень, у 2017 році - 50 млрд гривень.

Американське агентство з розвитку USAID виділить уряду України $14 млн для просування ProZorro.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram