ГоловнаЕкономікаБізнес

Іноземні власники херсонських підприємств "Харістрон" і "Глобал-Інвест" попросили українську владу захистити їхні інвестиції

З квітня 2015 року стосовно підприємств було порушено 2 адміністративні справи і 3 кримінальні провадження, проведено 7 обшуків.

Іноземні власники херсонських підприємств "Харістрон" і "Глобал-Інвест" попросили українську владу захистити їхні інвестиції
Фото: Макс Требухов

Американський і турецький власники херсонських аграрних підприємств "Харістрон" і "Глобал-Інвест" звернулися до президента України Петра Порошенка, генерального прокурора і директора Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) з проханням захистити їхні інвестиції від незаконного відчуження і не допускати блокування роботи підприємств через безпідставні перевірки працівниками прокуратури, повідомляє УНІАН.

"Від імені іноземних інвесторів, від імені бізнесменів США я звертаюся до президента України, до генерального прокурора, директора НАБУ з проханням зупинити це свавілля прокуратури, захистити іноземних інвесторів і взяти під контроль цю справу", - сказав на прес-конференції Грег Лайтфут, що є представником інвесторів Ерола Каракаш (США) і Ахмета коду (Туреччина).

За його словами, іноземні інвестори "Харістрон" і "Глобал-Інвест" дуже розчаровані спробами правоохоронців блокувати роботу компаній, які вирощують на орендованій землі ячмінь, пшеницю, соняшник, томати, цибулю та інші сільськогосподарські культури. При цьому Лайтфут упевнений, що допомога і розуміння української влади сприятимуть подальшій успішній роботі підприємств, на яких працевлаштовано близько 400 жителів села Надеждівка Херсонської області.

"Ми маємо намір продовжувати працювати в Україні, оскільки тут хороше місце для розвитку. Але нам потрібно відновити довіру до української влади ... Ми бачимо великі можливості для роботи наших підприємств, для експорту нашої продукції", - зазначив він.

Присутня на прес-конференції адвокат цих іноземних інвесторів Євгенія Бела зазначила, що з квітня 2015 року стосовно цих херсонських підприємств було порушено 2 адміністративні справи і 3 кримінальні провадження.

"Під час кримінальних проваджень було проведено 7 обшуків ... Проводяться всі дії, щоб заблокувати роботу підприємств. При цьому працівники не мають можливості отримати в повному обсязі свою зарплату, оскільки підприємства не змогли обробити в цьому році свою землю і, відповідно, зібрати урожай" , - зазначила вона.

Юрист підприємств Олена Козачок повідомила, що через цю ситуацію компанії нині працюють у збиток, однак не йдуть на вимушені звільнення працівників.

"Підприємства намагаються працювати, отримують збитки. При цьому вони зберігають робочі місця. Податки підприємства платять у повному обсязі", - сказала вона.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Харістрон", зареєстроване в Херсоні, орендує 19,9 га землі, на яких вирощує кавуни і ячмінь. Підприємство створено в 2003 році.

Компанія "Глобал-Інвест", зареєстрована в Херсоні, орендує 3 тис. га землі, на яких вирощує кавуни, ячмінь, пшеницю, соняшник, томати, болгарський перець, цибулю та інші сільськогосподарські культури. Підприємство створено в 2005 році.

Як повідомляли в липні, у Вінницькій області намагалися захопити елеватори американської Bunge.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram