ГоловнаЕкономікаБізнес

Британський інвестор: НАБУ варто розслідувати скасування мінімальних роздрібних цін на горілку

"Лобісти скасування мінімальних роздрібних цін на горілку - або фінансові генії, або просто не платять податків".

Британський інвестор: НАБУ варто розслідувати скасування мінімальних роздрібних цін на горілку
Нил Смит

30 червня два невеликі горілчані заводи "Олександрія-Бліг" і Люботинський завод "Продтовари" виграли у Вищому адміністративному суді позов проти Кабінету Міністрів України про підвищення мінімальних роздрібних цін на горілку.

Тепер мінімальна роздрібна ціна становить 39,90 грн за одну пляшку 0,5 л. До скасування судом постанови уряду №426 від 17 червня 2015 року МРЦ на 0,5-літрову пляшку горілки становила 54,9 грн.

Ніл Сміт, британський фінансист, власник української компанії ТОВ "Істерн Беверидж Трейдинг" прокоментував це рішення виданню "Апостроф": "На перший погляд, можна було б подумати, що це добрі лобісти, які відстоюють інтереси "простої людини" і будуть утримувати прийнятну ціну на улюблений усіма напій. Але якщо придивитися краще, то можна побачити зовсім іншу історію. Мінімальна роздрібна ціна на пляшку спиртного розраховується з урахуванням всіх витрат на виробництво, збут і сплату податків у повному обсязі з виробленої продукції і створює бар'єр для входу в роздріб нелегального продукту.

За моїми розрахунками, після подорожчання спирту і збільшення вартості акцизних зборів мінімальні роздрібні ціни не можуть бути нижчими за 70 грн за 1 пляшку горілки 0,5 л. Але якщо вірити цим двом маловідомим фабрикам, вони домоглися чогось дуже дивного: вони придумали, як робити найдешевшу горілку у світі - вартістю 9,90 грн за пляшку, оскільки на сьогодні вартість податків у пляшці 0,5 л становить 30 грн! За решту 9,90 грн диво-фахівці Олександрійського і Люботинського горілчаних заводів купують пляшку, етикетку, ковпачок, 200 мл спирту, виплачують зарплату своїм робітникам, оплачують воду і електрику, покривають витрати на системи фільтрації, відвозять пляшку в торгову точку (яка, до речі, заробляє із цієї суми близько 3 грн) і, нарешті, отримують власний прибуток. Ніде у світі не було досягнуто такого фінансового результату. "Олександрію-Бліг" і Люботинський завод "Продтовари" слід розглядати як одну з найкращих у світі і найбільш ефективних промислових груп усіх часів. Виробляти горілку за 9,90 грн можна лише за умови, що Олександрійський і Люботинський узагалі не платять податків. Я вважаю, що НАБУ слід розглянути цю ситуацію.

Як капіталіст вільного ринку, я проти мінімальних цін загалом. На жаль, Україна не є вільним ринком, а олігополією, де конкурентна перевага проявляється в хабарництві і корупції. Поки це існує, 98% суспільства не знатимуть достатку. Міністерство фінансів постійно піднімає акцизи на алкоголь - вони збільшили їх на 94% порівняно з 2014 роком, проте надходження акцизних податків на горілку в бюджет знизилися за той самий період. Регресивний аналіз свідчить про те, що на кожну 1 грн підвищення акцизу на легальному ринку було продано на 8 млн. пляшок менше. Припускаючи, що населення докорінно не поступається своєю звичкою випивати, можна зробити висновок, що цей обсяг постачається тіньовим ринком. Але як "тіньовий ринок горілки" може існувати? Усе виробництво спирту в країні перебуває під контролем державної компанії під назвою "Укрспирт". Ще одне завдання для НАБУ".

Англійський фінансист Ніл Сміт - випускник Кембриджського університету. До 2004 року керував альтернативними інвестиціями в Morley Fund Management у Лондоні (нині Aviva Investors), де керував основним капіталом обсягом понад 6 млрд доларів. З 2004 року відомий як експерт з управління інвестицій та фінансування. З 2011 року - власник "Eastern Beverage Company" - одного з найбільших світових виробників алкогольної продукції. В Україні його інтереси представляє компанія ТОВ "ІСТЕРН БЕВЕРИДЖ ТРЕЙДИНГ" (ТМ "Medoff", ТМ "На березових бруньках", ТМ "Наша Марка", ТМ "Рідна Роса", ТМ "Мърная", ТМ "Хуторок", слабоалкогольні напої на натуральній основі "LONGmixER").

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram