ГоловнаЕкономікаБізнес

МінАПК обіцяє захищати агрохолдинги від неправочинних вердиктів судів, - ЗМІ

МінАПК обіцяє захищати агрохолдинги від неправочинних вердиктів судів, - ЗМІ
Фото: golos.ua

Міністерство аграрної політики і продовольства має намір захищати аграріїв від неправочинних судових рішень, які загрожують формуванню сприятливого бізнес-клімату в Україні. Про це заявив міністр АПК Тарас Кутовий, коментуючи судові процеси, пов'язані з активами власника "Укрлендфармінг" Олега Бахматюка, пише "Обозреватель".

"Судова система - це істотна частина бізнес-клімату... Я буду захищати аграріїв не тільки від судових (неправомірних) рішень, а й від будь-яких неправочинних дій на їхню адресу. Це завдання міністра. Я сподіваюся, що у нас буде комфортний бізнес-клімат, у рамках якого можна буде якісно робити бізнес", - цитує видання Тараса Кутового.

Зазначають, що Нацбанк намагається продовжувати судові процеси проти Олега Бахматюка, хоча бізнесмен запропонував програму реструктуризації своїх зобов'язань. За такою схемою вже успішно реструктуризовано заборгованість перед зарубіжними кредиторами на суму, яка на порядок перевищує зобов'язання перед НБУ.

"З боку Бахматюка було запропоновано доволі конструктивний шлях вирішення проблеми заборгованості за кредитами рефінансування. За такою схемою його підприємства успішно провели реструктуризацію зовнішньої заборгованості "Укрлендфармінг" і "Авангарду" на суму понад мільярд доларів. Кредиторам було запропоновано перенести терміни виплат на більш тривалий термін. Надано додаткові застави. Зарубіжні інвестори погодилися з тим, що провести виплату зараз - це означає залишити підприємства без ліквідності, продати за безцінь частину активів. Зрозуміло, що це позначиться на бізнесі, який потенційно перспективний і опинився в скрутному становищі - переважно через втрату підприємств у Криму і на Сході України", - пише "Обозреватель".

Видання наголошує, що для НБУ цей судовий процес виконує функцію показової розправи.

"Нацбанк спочатку вирішив використовувати процес як "саморекламу". За два роки зникла майже сотня банків, пропали кошти населення на мільярди гривень. Причому практично в кожному випадку банкрутства Нацбанк заперечує власну провину і повністю покладає відповідальність на власників. Але за два роки не зазнав покарання жоден власник проблемного банку. Не дивно, що в Нацбанку намагаються демонструвати, що в цьому сенсі роблять усе від себе можливе", - йдеться в статті.

Як повідомляли, міністр АПК Тарас Кутовий вважає успішні перемовини власників великих агрохолдингів Юрія Косюка ("Миронівський хлібопродукт") і Олега Бахматюка ("Укрлендфармінг") із кредиторами позитивним сигналом для інвесторів української економіки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram